Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа в страната Топлофикацията в Сливен откри отоплителния сезон

Инж. Павлин Костов: Имаме пълна готовност за целия отоплителен сезон

ТЕЦ Сливен
Снимка: Стоян Радев

Топлофикация „Инж. Ангел Ангелов“ Сливен обяви началото на отоплителния сезон преди всички топлофикации в страната и вече не само обществените, но и жилищните сгради се топлоснабдяват. Изпълнителният директор на централата инж. Павлин Костов обяви, че имат пълна готовност за целия отоплителен сезон т.е. има достатъчно въглища, за да няма сътресения. Той каза още, че абонатите се увеличават и само една абонатна станция е подписала договор за прекратяване. Кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев разговаря с него за икономическите предизвикателства на сезона, цените за отопление на жилищните сгради и може ли да се очаква скок на цените до края на зимата. 

Г-н Костов, ТЕЦ „Инж. Ангел Ангелов“ Сливен първи реагирахте и макар температурите навън да не са толкова ниски пуснахте парното освен за обществените сгради и за жилищните. Защо решихте да изпреварите студеното време?  

"Решихме да включим отоплението на града, заради многобройните запитвания, които получихме от нашите клиенти, включително и от няколко болници в града, доста детски градини и училища. Факт е, че независимо, че външните температури са относително високи вътре вече не може да се стои без отопление. Поради тази причина взехме това решение".  

Как ще се отразят върху цената на парното всички инфлационни процеси и тези постоянни движения на цените?  

" Цената на един мегават топлинна енергия, така е правилно да кажем се определя се определя от Комисията по енергийно и водно регулиране и всъщност тези инфлационни процеси, според мен няма да повлияят през настоящия отоплителен сезон върху цената на парното. Необходимо е вече да стане някакъв голям катаклизъм , с някакво доста сериозно увеличение на цените, което евентуално да доведе до промяна в цената на топлинната енергия, което според мен няма да бъде допуснато да се случи". 

Колко ще струва отоплението на един среден апартамент от около 70 квадратни метра, например,ако се отоплява максимално?  

"Всеки може сам да си сметне. Поради тази причина нашите клиенти подписват индивидуални договори, в които им е записана пределна цена, за която биха имали за жилищата си. Сега много е трудно да го сметна и да кажа каква точно би била тази цена, но един апартамент, стандартен – хол, спалня и кухня, нормално така по наши изчисления, сметката му не би следвало да превишава от 140-150 лева".  

По ваше наблюдение, забелязвате ли отлив от клиенти или пък засилен интерес, след като например отоплението с дърва, пелети и природен газ стана твърде скъпо?  

"До момента имаме една единствена абонатна, която е подала молба за отказ и това е абонатна, която под 25% буквално от апартаментите са ползвали нашите услуги. Сграда с доста празни апартаменти, където да кажем, че цената излиза по-висока и качеството не е добро, заради малкия брой отопляеми жилища. Но пък за сметка на това новоприсъединените абонатни са 14 или 15, не мога точно да кажа, което според мен показва, че така хората няма да се откажат с лека ръка от централното отопление".  

Кризата повлия ли върху вашите инвестиционни намерения, имахте желание да удължите топлопреносното трасе и да достигнете до нови квартали и обществени сгради, като училища и детски градини? 

"Да, със сигурност кризата оказа влияние върху нашите инвестиционни намерения, но още повече, че войната в Украйна повлия и върху едно наше инвестиционно намерение свързано със закупуването на когенератори, които да бъдат на природен газ. Миналата година сключихме договори и доставихме два такива когенератора, с по близо 9 мегавата мощност, на площадката на Топлофикация, като ни предстои тези когенератори тепърва да бъдат инсталирани в централата. Процес, който ще отнеме от порядъка на година и половина – две. Но с оглед на кризата с газа това е въпрос на сметки, колко би било изгодно. Имахме също така инвестиционни намерения и за разширяване на мрежата, за фотоволтаичен парк имаме едно инвестиционно намерение, от което не сме се отказали. Така в доста посоки работим".  

И тази година ще продължите да работите с твърди горива. Има ли осигурени достатъчно въглища, за да няма изненади през сезона? 

"Има въглища, има достатъчно количества на склад и сме подсигурили отоплителния сезон. Смея да кажа, че никога не сме имали толкова запаси, колкото имаме тази година".  

Може ли в средата на сезона, взависимост от икономическата ситуация да се промени цената за отопление и от 140 лева на месец за среден апартамент да стане около и над 200 лева. Очаквате ли го?  

"Това зависи от КЕВР в смисъл, ако нещо в цената се промени драстично. Ние по Закон имаме право да подадем към КЕВР, с което да поискаме нови цени, но това е един процес, който не се случва набързо. Обикновено отнема няколко месеца, за това смятам, че в рамките на отоплителния сезон промяна за нашата централа, с огледна това, че сме въглищна централа, не мисля, че би имало".  

Нека да завършим това интервю оптимистично, без мисли за неочаквани обрати! 

"Мога да кажа на нашите клиенти и гражданите на Сливен, че сезона е подсигурен, всички ремонти, които са предвидени са приключени успешно, имаме осигурени въглища, персонала е на лице и е наличен. Няма повод за притеснение!".

Интервюто на Стоян Радев с инж. Павлин Костов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пускат парното в София

"Топлофикация София" започва поетапно пускане на отоплението от днес. Подаването на топлинна енергия ще започне първо към училища и детски градини, а след това и към административните и жилищни сгради. Жителите на столицата трябва да..

публикувано на 09.11.22 в 08:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10..

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка..

публикувано на 06.07.24 в 16:19
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13

Белият дом: Обещание за "бъдеще в НАТО" ще получи Украйна от срещата на върха във Вашингтон

Обещание за "бъдеще в НАТО" и увеличаване на оръжейната и финансовата помощ ще получи Украйна от срещата на върха на Североатлантическия пакт идната седмица. Това твърди високопоставен служител на администрацията на американския президент Джо Байдън пред..

публикувано на 06.07.24 в 15:53
Киър Стармър

В Лондон Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета

В Лондон лидерът на победилите в изборите лейбъристи Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета преди да разговаря с медиите в първия си ден като министър-председател. В началото на заседанието Стармър заяви: "Абсолютно фантастично е да ви..

публикувано на 06.07.24 в 15:42
Масуд Пезешкиан

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран, побеждавайки твърдолинейния си консервативен съперник Саид Джалили. Пезешкиан получи 53% от гласовете, докато съперникът му взе 9% по-малко. До втория тур се стигна, след като нито един кандидат не..

публикувано на 06.07.24 в 15:35

Община Дупница стартира зелен проект заедно с Крива паланка

Проект по подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Общината в Дупница заедно с Крива паланка (РСМ) по Програмата за трансгранично сътрудничество. Договорът по реализацията вече е подписан, срокът за..

публикувано на 06.07.24 в 14:42