Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две жилищни сгради в Киев са ударени от руски ракети, има удари и по други украински градове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две жилищни сгради в Киев са били засегнати от руски ракетни атаки днес, след като по-рано в различни части на Украйна беше обявена въздушна тревога, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от "Ройтерс". В столицата са отекнали поне две експлозии.

"Русия отговаря на силната реч на президента Зеленски пред Г-20 с нова ракетен удар. Все още ли някой мисли, че Кремъл иска мир? Той иска подчинение. Но накрая терористите винаги губят", написа президентският съветник Андрий Ермак в "Туитър".

Новината за нови руски ракетни удари идват точно в момент, когато Москва е изправена пред призиви на срещата на върха на Г-20 в Бали да прекрати пълномащабната си инвазия в Украйна, започнала преди близо девет месеца.

Експлозиите избухнаха, малко след като сирените за въздушна тревога се включиха в цялата страна, предупреждавайки, че Русия е изстреляла ракети, продължавайки въздушните си ракетни удари срещу украинската електрическа инфраструктура преди зимата.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза в публикация в Telegram, че е имало нова атака срещу столицата.

"По предварителна информация две жилищни сгради са били ударени в района на Печерск. Няколко ракети бяха свалени от ПВО над Киев. Медици и спасители са на мястото на ударите. Повече подробности по-късно“, добави Кличко.

Според кмета на Киев Виталий Кличко, най-малко половината жители на украинската столица са останали без електричество.

Пишейки в акаунта си в Telegram, Кличко каза, че Националната електрическа компания Ukrenergo е решила да наложи извънредни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна поради ракетните атаки на Русия срещу нейната инфраструктура.

Би Би Си съобщава и за руски удари в Николаев, Чернигов и Запорожие.


Виталий Ким, кметът на Николаев, твърди, че руските ракети са били изстреляни на три вълни. В Чернигов губернаторът Вячеслав Чаус предупреди хората да се приютят, като каза, че "ракетните удари продължават".

Освен ракетните удари във вторник по Киев, руски удари имаше и по други украински градове, включително Лвов и Ровно на запад, Харков на североизток, Кривий Рог и Полтава в централна украйна, Одеса на юг и Житомир на север, предаде Ройтерс.

Местните власти в украинските региони Харков и Лвов съобщиха във вторник, че руски въздушни удари са засегнали критична инфраструктура, което е довело до частични прекъсвания на електрозахранването. Губернаторът на Лвов Максим Козицки каза, че регионалната столица също така изпитва прекъсвания в работата на мобилните оператори и посъветва гражданите да останат в приюти.

Кметът на град Харков Игор Терехов заяви, че метрото и други услуги на електротранспорта са прекъснати, като аварийните работници се опитват да ги възстановят. Към момента няма информация за пострадали.

АФП също съобщава за ракетни удари в Харков и Лвов.


"В Лвов има експлозии", заяви кметът Андрий Садовий в изявление в социалните мрежи, призовавайки жителите да останат в убежищата, докато кметът на Харков Игор Терехов заяви, че е имало "ракетна атака" срещу града и че информацията за евентуални жертви се уточнява.

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко заяви във вторник, че атаките, извършени по-рано през деня от Русия, са най-мащабният обстрел на енергийната система на страната от началото на войната.

"Днес отново Русия нанася мащабни ракетни атаки на енергийни обекти. Това е най-масовият обстрел на енергийната система от началото на войната", каза Галущенко и предупреди, че атаките могат да има последствия и за някои съседни страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае..

публикувано на 01.07.24 в 10:06
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива - това трябва да го заявим ясно и категорично", подчерта той. Относно хоризонта на кабинета Росен..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30 млн. лв. обезщетения за щетите на земеделските производители от градушки, а не отделяме 10 – 12 млн...

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това обясни пред БНР политологът Георги Проданов, след като стана ясно кой  е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.  Желязков представи на президента..

публикувано на 01.07.24 в 09:35