Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е против минималната заплата да е 50% от средната, синдикатите подкрепят предложението на БСП

В Гранитна зала в сградата на Министерския съвет се провежда заседание на НСТС, 22 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Предложението на БСП минималната работна заплата да е половината от средната брутна за страната за предходните 12 месеца разглежда Националния съвет за тристранно сътрудничество. Министерствата на труда и социалната политика и на финансите са против, бизнесът също отхвърля предложената промяна, която среща подкрепа от синдикатите.

След като стана ясно, че правителството няма намерение да внася нов бюджет за следващата година и минималната заплата остава замразена на сегашното ниво от 710 лв., от БСП предлагат промяна в Кодекса на труда в механизма за определяна на минималното възнаграждение. А именно тя да е половината от средната работна заплата за страната – това е един от вариантите и в приетата евродиректива.

Депутатът от левицата и председател на социалната комисия Георги Гьоков е категорично против замразяване на минималното възнаграждение сега и прогнозира, че ако то не се вдигне със 140 лв. после ще трябва да се вдигне с 300 лв.:

"При 710 лева минимална работна заплата, реално от работника или служителя се получават 549 лева след удръжка върху доходите, а линията на бедност за следващата година ще е 504 лева, тоест хората, които работят на минимална работна заплата, ще са на 45 лева над новата линия на бедност. Кой ще обясни, че работят, но са работещи бедни, защото минималната работна заплата не им осигурява достоен живот?"

От своя страна бизнесът защити мнението, че минималната заплата трябва да се определи по механизъм, договорен със синдикатите, а не предлаган от депутатите. И напомни, че в седем икономически дейности в страната са заети над 500 000 работещи, средното възнаграждение в момента е под 1500 лв., а заплащането по области също се оказва проблем.

"В 22 от общо 27 области в страната, средната работна заплата е под 1500 лева. В осем области в страната средната работна заплата е под 1300, а в пет - под 1200. Приемането на минимална работна заплата от 850 лева ще доведе до това, че средната работна заплата, отнесена към минималната работна заплата в тези пет области ще бъде 71 процента", заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Синдикатите приветстваха законопроекта на БСП. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" отбеляза, че от години аргументите на бизнеса да се противи на договаряне на механизъм за минимална заплата са едни и същи:

"След като бъде направена тази първа стъпка, ние можем да направим останалото – да уговорим минимални работни заплати по икономически дейности - нещо, което безуспешно се опитваме да направим 4-5 г., ако не и повече".

НСТС разглежда и законопроекти, свързани с предложения за преизчисляване на пенсиите, нови механизми за тяхната индексация, както и нови по-високи размери на помощите за семействата с деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК: Все още няма напредък, който да гарантира достатъчно на брой окончателни присъди за корупция в България

Все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия - това е една от констатациите в доклада за върховенството на закона за България за миналата година, оповестена от Европейската..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Гуцанов за третия мандат: Държавнически подход трябва

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако го получи от президента. Това увери председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов: Ако президентът вземе решение да го връчи на парламентарната група на "БСП за България", ще направим всички възможни опити да има редовен кабинет, но кабинет, който да бъде..

публикувано на 24.07.24 в 12:59

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди..

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Производство в КЗК заради спрения конкурс за възстановяване на военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 12:52

Разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил след руска атака с дронове

Руска атака с дронове причини разрушения по сгради в украинския крайдунавски град Измаил. Трима души са били ранени.  Няколко сгради в района на пристанището са били засегнати при нападението. Взривната вълна е избила прозорците на пететажен жилищен блок, рухнала е част от фасадата и стълбище. Ударите с дронове тази нощ, изпратени от руска..

публикувано на 24.07.24 в 12:39
Фрагмент от

Шекспировият театър под звездите в село Паталеница празнува 25 години

Шекспировият театър под звездите в пазарджишкото село Паталеница празнува 25 години от създаването си. Първоначално стартира като колаборация между режисьора Христо Церовски, Инна Церовска, техните студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и с неотменната подкрепа на Никола Колев – директор на Основното..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Василев

Асен Василев за изпратения от Пеевски доклад: Предизборни пушилки

Бившият финансов министър Асен Василев опроверга обвиненията, на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници". По думите на Асен Василев истината за ареста на бившата шефка на..

публикувано на 24.07.24 в 12:32