Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийно подпомагане за още 50 000 домакинства

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство включи още 50 хиляди домакинства към енергийното подпомагане за настоящия отоплителен сезон. Те ще получат еднократно по 300 лева, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Гълъб Донев. За изплащането на финансовата подкрепа правителството осигури 15 милиона лева, които ще се изплатят до края на годината от Агенцията за социално подпомагане.

Енергийно подпомаганите домакинства през настоящия отоплителен сезон ще надхвърлят 370 000, след като днес стана ясно, че за още 50 000 служебното правителство е намерило допълнителен финансов ресурс от 300 лева.

Това са хора в неравностойно положение, които по принцип не попадат в обхвата на нормалната целева помощ за топло.

Гълъб Донев обяви: "Право на тази помощ ще имат семействата с деца с трайни увреждания, деца без право на наследствена пенсия от починал родител, деца-сираци, хора с увреждания, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022-ра година, както и подпомагани от държавата ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали".

Парите ще получат и приемни родители и семейства, при които са настанени за отглеждане деца, хората със социална или трудова пенсия за инвалидност над 90 на сто увреждане и чужда помощ, като не е необходимо да се подават заявления.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров допълни: "Лица и семейства, които получават подкрепа от държавата на други нормативни основания, но към този момент не са получили целева помощ за отопление поради неотговаряне на доходните критерии. Общо те са около 50 000 души. Ще бъдат подкрепени за покриване на разходите им за отопление през този отоплителен сезон. Тези лица няма да подават документи в Агенцията за социално подпомагане Те са вече идентифицирани и ще бъдат отпускани помощите по облекчена процедура. Това е трета мярка, което правителството оказва, към нискодоходните и уязвимите социални групи. По този начин ще окажем адекватна подкрепа на всички, които имат нужда - общо около 370-380 000 души през този отоплителен сезон".

Лазаров отчете, че от домакинствата, одобрени по основната програма за подпомагане през зимата, по която се кандидатстваше до края на октомври, са одобрени 302 000 домакинства. Те вече получават или са получили 623 лева. Други 10 000 попаднаха във втората програма, по която се изплащат по 400 лева.

Пред министрите Гълъб Донев припомни, че четири месеца след встъпването във власт на служебното правителство, целите, които са поставени пред тях, остават същите - да се търсят решения в името на българските граждани: "Служебното правителство е временна власт и сме наясно с този безспорен факт. Ще добавя и още едно безспорно обстоятелство, което не е записано в основния закон. Властта е временна. Дори и най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения обаче са трайни и трудно заличими. Не го забравяйте".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия бизнес във Велико Търново служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тези програми вече..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44