Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 18-часов маратон в НС: Смесено гласуване, запазва се район "Чужбина", видеонаблюдение в СИК

| обновено на 02.12.22 в 03:10
Снимка: БГНЕС

Народното събрание проведе 18-часово пленарно заседание и успя да обсъди и гласува едва половината от предложенията по време на второто четене на Изборния кодекс.

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в секциите над 300 избиратели гласоподавателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

След гласуване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден, решиха още депутатите. Предложението на правната комисия резултатът да се отчита само след ръчно преброяване на бюлетини от машинното гласуване не подкрепиха от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), които предложиха отделни редакционни поправки, които по същество изискваха към протокола за ръчното преброяване да се прилага и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Днес разискванията по изборните правила ще продължат.

Изборният маратон стартира в 9 часа на 1 декември и приключи малко преди 3 часа тази сутрин.

В полунощ от "Възраждане" поискаха:

"12 часът е, искаме от групата на "Възраждане" да пуснете химна на Република България, така че да се прекрати тази седянка тук".

И химнът прозвуча в пленарната зала, а депутатите го изслушаха на крака.

В малките часове на нощта бяха отхвърлени няколко опита за прекъсване на заседанието, бойкотира се отчитането на кворум, но се реши дебатите да продължат, без да има гласувания по отделните текстове.

Реагира съпредседателят на ПП Асен Василев:

"Това не е законотворчество, не е законодателство, това е гавра и опит по тъмна доба да се откраднат гласовете на българските граждани".

Последва среднощен председателски съвет, който реши да се обсъдят още два параграфа и разискванията и гласуванията по предложенията на Изборния кодекс да продължат в днешното редовно заседание.

Спорове предизвика прокараното отпечатване на хартиена бюлетина след упражняване на машинен вот.

От  ПП и ДБ заявиха, че  с отпечатване на бюлетина при машинното гласуване на практика се поставя въпросът дали машината ще остане машина или ще се превърне в принтер.

Депутатът Надежда Йорданова от ДБ коментира:

"Освен че ограничаваме права, това, което правим в момента, е законодателен авантюризъм".

Мнозинството реши окончателно резултатите от машинното гласуване да се отчитат като се броят бюлетините от машинния вот.

От ПП и ДБ отново се възпротивиха с мотива, че това на практика е премахване на машинния протокол и връщане към опашките и кошмарите със сгрешените протоколи изписвани на ръка. Десислава Атанасова от ГЕРБ контрира:

"Във вече гласуваните текстове се запазва паметта чрез т.нар. вълшебна флашка".

Най-остри бяха споровете около връщането на хартиената бюлетина.

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

Георги Свиленски от БСП, които са вносители на смесеното гласуване, подчерта: "БСП е "за "прозрачен, честен вот, осигурен по всякакъв начин. Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Днес като точка първа е предвиден блиц парламентарен контрол на премиера и неговите заместници, както и редовен парламентарен контрол.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната разходка в ЦЕРН, а паралелно с това учените от Физическия факултет ще предлагат и разходки в..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". Турнирът насърчава и подкрепя физическата..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Документът ще бъде обсъден в сряда - на първото..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия. Всяка година в страната се организират тържества,..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е..

публикувано на 20.04.24 в 07:56