Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак: Русия няма да работи при ценови таван, дори ако трябва да намали производството

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия работи по възможността за забрана на петролните доставки, на които западни страни наложиха ценови таван. Това съобщи вицепремиерът на Русия Александър Новак.

"Русия няма да работи при ценови таван, дори ако Москва трябва да намали производството", категоричен беше Новак.

Той заяви, че горна граница за продажба на черното злато е в разрез с правилата за свободна търговия и може допълнително да дестабилизира пазара.

От утре в Европейския съюз влиза в сила таванът от 60 долара за барел на руския суров петрол, пренасян по море. Мярката, наложена заради войната в Украйна, е съгласувана и ще се прилага от т. нар "коалиция за таван на цените", която включва страните от Г-7 - Великобритания, Канада, Япония, Съединените щати, Франция, Германия и Италия, както и Австралия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам МС да предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза. Това гласи позиция на държавния глава Румен Радев, разпространена от..

публикувано на 23.07.24 в 08:30
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната. "Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по..

публикувано на 23.07.24 в 08:27
Воден салют посреща машините.

Словакия получи от САЩ първите си два изтребителя Ф-16

Словакия получи вчера първите два от 14-те нови изтребителя Ф-16 Блок 70, които ще заменят произведените в Русия самолети, които тя вече дари на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Словакия разчита на централноевропейските си съседи за патрулиране на въздушното й пространство от миналата година, когато предаде на Украйна дузина..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Новите дарения - архивни материали и предмети, представляват интересни свидетелства за миналото на Дряново и за неговото..

публикувано на 23.07.24 в 08:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на Съединените щати днес, съобщи в края на миналата седмица канцеларията на Нетаняху. Според съобщения в израелските медии, дискусиите във Вашингтон ще се съсредоточат най-вече върху усилията за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници в..

публикувано на 23.07.24 в 08:13

В СОС обсъждат стандарт за разделно събиране на отпадъци във всички столични райони

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда Бобчева се предлагат нови изисквания към фирмите, които извършват  тази дейност и чиито договори..

публикувано на 23.07.24 в 08:07

Пожарът в Гърция продължава да настъпва към България

Няма промяна в ситуацията с пожара в граничната планина Славянка, каза тази сутрин за Радио Благоевград директорът на Държавно горско стопанство - Катунци, инж. Пламен Поюков.  Той уточни, че пожарът към момента все още е на гръцка територия, но бавно настъпва към нашата граница.  От вчера на помощ на огнеборците се присъединиха и части на..

публикувано на 23.07.24 в 08:06