Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на външно министерство излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Служителите от Министерство на външните работи излизат на едночасов протест в 8,30 часа на площад „Независимост“.

Организаторите обявиха, че в акцията ще се включат и техни близки, студенти и всички, които подкрепят исканията на служителите за достойно заплащане и за достойно бъдеще на българската дипломатическа служба.

С протестната акция ще бъде изразена подкрепа за изказването на министър-председателя Гълъб Донев, направено от трибуната на Народното събрание миналия петък, и ще бъде поискано съдействие за скорошното постигане на писмено споразумение между стачкуващите служители и ръководството на Министерството.

По време на парламентарния контрол Донев увери, че през декември ще бъде решен проблемът със заплащането на служителите в Министерството на външните работи. Те започнаха стачни действия на 2 декември с искане за увеличение на заплатите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП изтегля от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и..

публикувано на 17.07.24 в 13:58

Премиерът призова собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев отправи апел към собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната: "Земевладелци и собственици на строителни фирми, които имат едра техника, при тяхно желание и те да се включат в помощта за гасенето на пожарите, при пълната координацията на..

публикувано на 17.07.24 в 13:53
Светослав Терзиев

Какво да очакваме от новия състав на ЕП?

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат начело на Европейския парламент. Какво да очакваме от новия състав на ЕП? До момента изглежда, че има някакво единомислие в големите групи, обясни пред БНР журналистът Светослав Терзиев. Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП Първи дебат в новия Европарламент:..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Емилия Милчева: Да изискваме честност от политиците и промяна в начина на правене на политика

България има нужда задължително от коалиционно правителство, защото и следващите парламенти ще са силно фрагментирани. България не е изключение от надигащата се крайно дясна вълна в ЕС . Но ние трябва да изискваме от политиците честност и откровена комуникация.  Това коментира журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева в интервю..

публикувано на 17.07.24 в 13:38
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания". Очаква се повече от 35 законопроекта да бъдат представени по време на събитието, като кралят..

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".   Петър Кънев от "БСП за България"..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец заповед за удължаване на забраната за антидиабетни лекарства и детски антибиотици се основаваше на..

публикувано на 17.07.24 в 12:57