Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Стойнев: Има опасност политическият елит да бъде изметен в кратък срок

"Играта е безсмислено дълга и президентът я удължава"

Веселин Стойнев
Снимка: Силвия Великова

"Акад. Николай Денков е консенсусна фигура като номинация на ПП за премиер. Условията, които зададе ПП, сякаш са непреодолими макар и закономерни... Мисля, че се играе стратегическа игра - всички казват, че вторият мандат има малки шансове да мине, но ще бъде предложен. Ако не излезе кандидат-премиер със състав от министри, ПП ще изглеждат лековато. Играта е безсмислено дълга и президентът я удължава. Това време, което изглежда пропиляно, може би сваля напрежението, въпреки че не виждаме особени резултати. Пилее се парламентарно време, не се приемат важни закони, нов бюджет". 

Коментарът пред БНР е на журналиста Веселин Стойнев. 

Според него управлението на президента става прекомерно "с точенето на мандатите и с този безкраен служебен кабинет"

"Това не е нормална ситуация в една парламентарна република". 

В предаването "Нещо повече" журналистът допълни, че в третия мандат може да има големи изненади и компромиси - ако го връчи или на ДБ, или на "Български възход". 

"Трябва да се преодолее разделението на хартиена коалиция и на партии на промяната. Но може да се стигне и до правителство на супермалцинство, което всички останали пасивно да подкрепят. Трябва да се измисли формула за третия мандат, където да е ясно кой носи отговорност. Ако е успешен третият мандат, няма да има ясна опозиция. Затова е труден. И ако за първите два е било нужно толкова време, не знам за третия колко ще трябва". 

По думите на Стойнев вече сме свикнали извънредното да ни се струва нормално, след като България е в криза от две години, невиждана от 20-30-те години на миналия век. 

"Това ще притъпи рефлекторни социални и политическите сетива. Политическата криза е пяна на повърхността и политиците се опитват да я представят за по-страшна, отколкото е. Рискуват да станат толкова досадни, че никой да не обръща внимание на това. И подмяната на елита да се случи по извънредно служебен начин и да не направи впечатление на никого. Има опасност тези хора, които са политически елит сега, да бъдат изметени в кратък срок от време. Кризата стана всекидневна и досадата е не по-малък стимул за случване на събития от негодуванието". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55