Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПВО на Украйна е прехванала 60 от 76-те изстреляни ракети от Русия в петък

Спасители се опитват да достигнат момче, затрупано под развалините на жилищна сграда в Кривой рог след попадение на руска ракета, 16 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия предприе една от най-масираните атаки срещу Украйна, откакто преди два месеца започна бомбената кампания срещу енергийната мрежа на страната.

Според украинското командване противникът е изстрелял 76 ракети през изминалото денонощие, ударени са били девет енергийни съоръжения. Украинската противовъздушна отбрана е прехванала 60 от ракетите.

Тази сутрин властите в самопровъзгласилата се ДНР съобщиха, че украинските сили са подложили на обстрел украинския град Донецк. Най-малко 10 експлозии са прогърмели в центъра на Донецк, съобщи агенция ТАСС. Според кмета на града Алексей Кулемзин очевидци са съобщили за голям кратер на булевард и разрушени къщи близо до търговски център. Има информация и за пострадали две жилищни сгради. Спешна помощ е пристигнала на мястото.

Вторият по големина град в Украйна Харков остана в петък часове без електричество и отопление след последната вълна от руски удари, насочени срещу енергийни централи в цялата страна. Кметът на Харков заяви, че градът е претърпял "колосални" щети. До вечерта беше възстановено електроснабдяването на 55% от жителите.

Операторът на украинската електрическа мрежа Укренерго обаче предупреди, че заради мащаба на щетите възстановяването на доставките ще отнеме повече време. Приоритет ще бъде даден на "критичната инфраструктура - болници, съоръжения за водоснабдяване и за отопление, пречиствателни станции за отпадни води".

Тревога беше вдигната вчера в цяла Украйна. Главнокомандващият генерал Валерий Залужний заяви, че противовъздушната отбрана е прехванала 60 от общо 76-те изстреляни ракети.

Атаките на Москва също така прекъснаха електрозахранването в североизточната Сумска област, която граничи с Русия, и в централните градове Полтава и Кременчук. Съобщава се за 15 ракети, изстреляни към Запорожие на юг.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че няколко района на столицата са били ударени. Засегнато е водоснабдяването, а линиите на градското метро за момента не работят.

Пряко попадение в жилищен блок в град Кривой Рог е причинило смъртта на 3-ма души, а други 13 са били ранени.

Премиерът Денис Шмигал описа последната вълна от удари като "пореден опит за извършване на геноцид срещу украинския народ". 

Ударите бяха извършени, след като ЕС обяви деветата вълна от санкции срещу руски служители и фирми.

Почти 200 физически и юридически лица бяха добавени към черен списък за замразяване на активи и забрана за издаване на визи.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руското ръководство се готви за продължителна война в Украйна. Той призова всички държави членки на НАТО, които подкрепят Киев, да продължат да предоставят оръжия на украинската армия, докато руският президент Путин не разбере, че не е в състояние да победи на бойното поле. Според него все още няма признаци, че Путин се е отказал от целта си да постигне контрол над Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът на ЕС свиква междуправителствени конференции с Украйна и Молдова на 25 юни

Белгийското председателство на Съвета на ЕС ще свика първите междуправителствени конференции с Украйна и Молдова на 25 юни. За това се споразумяха посланиците на страните членки. Формално решението ще бъде одобрено идната седмица по време на съвет "Икономически и финансови въпроси" в Люксембург. Дотогава разрешение в съответствие с..

публикувано на 14.06.24 в 22:36

В Малък Преславец препокриват покриви на къщи за посрещане на очакваните валежи тази нощ

В Малък Преславец, община Главиница цял ден жители на селото и работници от общинското предприятие препокриват покриви на къщи, за да могат да посрещнат прогнозните валежи тази нощ. Заради щетите от снощната буря в региона в Малък Преславец отлагат Празника на водните лилии, който трябваше да се проведе в утрешния ден за края на лятото,..

публикувано на 14.06.24 в 22:27

В най-малката община Трекляно отново спечели БСП

БСП спечели и тези избори в най-малката община в България - Трекляно, сочат резултатите от вота на 9 юни. Втори са ГЕРБ, трети - "Възраждане".   Политическата статистика сочи, че от 1944 г. насам друга политическа сила или коалиция, освен левите сили, не е печелила избори. Гласуването в общината е само с хартиена бюлетини, всички секции,..

публикувано на 14.06.24 в 22:20

Г-7: Русия трябва да плати 486 млрд. долара обезщетение на Украйна

Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7) , в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на 486 милиарда долара. "Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на..

публикувано на 14.06.24 в 21:43

"Да, България“ няма да участва в съставянето и подкрепата за правителство в 50-тото НС

Националният съвет на "Да, България" реши депутатите от формацията да не участват в съставянето и подкрепата за правителство в рамките на новото 50-о Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на "Да, България". Формацията е част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

публикувано на 14.06.24 в 21:25

Украински деца от окупирана от Русия територия са върнати в части на страната, контролирани от Киев

12 украински деца, които са се намирали на окупирана от Русия територия, са били върнати в частите   на страната, контролирани от Киев. Украинският губернатор на южната Херсонска област Олександър Прокуди съобщи в "Телеграм", че става въпрос за 3 момчета и 9 момичета на възраст между 2 и 17 години. Киев обвинява Москва, че е отвлякла..

публикувано на 14.06.24 в 20:42

От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонг на плажа

Голяма разлика има в цените на сянката на гръцките плажове. От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонги на плажа. Туристите избират според възможностите си. На много места в северната част - Халкиди, Кавала и дори на остров Тасос, може срещу едно кафе от 5 евро да ползвате през целия ден чадър и шезлонг. Много..

публикувано на 14.06.24 в 20:29