Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Париж след тримата убити от въоръжен мъж по-рано през деня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжен мъж застреля трима души в кюрдски културен център и близкото кюрдско кафене в центъра на Париж в петък, което накара десетки протестиращи да излязат по близките улици, съобщава Ройтерс.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин каза, че заподозреният нападател явно е искал да атакува чужденци, но все още няма доказателства, че той е избрал конкретно кюрди.

Френското правителство поиска от полицията да засили защитата на обектите на кюрдската общност в страната след смъртоносна атака срещу кюрдско кафене, каза още той пред журналисти.

Според него точните мотиви на нападателя, 69-годишен френски гражданин, който, "както сега стоят нещата", е действал сам, все още не са известни.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин е на мястото на смъртоносната стрелба

Множество изстрели бяха произведени на улица "Енган" около обяд, причинявайки паника на улицата, изпълнена с малки магазини и кафенета в оживения 10-ти район на френската столица.

И трите загинали жертви са кюрди, каза пред Ройтерс адвокат на кюрдския културен център.

С настъпването на вечерта полицията за борба с безредиците изстреля сълзотворен газ, за да отблъсне разгневена тълпа, намиращата се на малко разстояние от мястото на стрелбата, докато по служителите на реда бяха хвърляни кофи за боклук, а масите в ресторантите бяха преобърнати и поне една кола беше повредена.

Според Le Parisien полицията на мястото на смъртоносната атаката е била замеряна от протестиращи с камъни, пътни знаци и колела на велосипеди. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Властите съобщиха, че са арестували 69-годишен мъж, който според парижкия прокурор Лор Бекуо наскоро е бил освободен от ареста, докато е чакал съдебен процес за нападение с сабя срещу мигрантски лагер в Париж преди година.

Хуан-Голан Елиберг, художник, който работи в кюрдския център, каза пред Ройтерс, че стрелбата е била насочена към кюрди.

Очевидецът Мехмет Дилек каза пред Ройтерс, че първо е чул изстрели и след това викове, идващи от вътрешността на бръснарница срещу културния център. Случайни минувачи са обезвредили стрелеца, когато е трябвало да презареди оръжието си, добави Дилек.

"Може да е шокиращо за някой, който никога през живота си не се е притеснявал. Но ние сме израснали под заплахата от оръжия и бомби, такъв е животът за нас, кюрдите“, продължи той.

Кюрдските лидери призоваха за по-добра защита на тяхната общност, тема за кюрдите във Франция след високопоставените убийства на три кюрдски жени преди десетилетие, напомня Ройтерс.

Жулиен Верпланке, който работи в друг местен ресторант, Chez Minna, каза, че персоналът на кюрдския ресторант е излязъл от помещението разплакан след стрелбата.

Изображения, излъчени във френските новинарски мрежи в петък, показаха като заподозрян за смъртоносната стелба бял мъж, облечен в сиво горнище и мърляви бели маратонки, отведен от сцената на престъплението с белезници на ръцете му.

Няколко часа по-късно въоръжени полицаи все още пазат охранителния кордон, докато следователите претърсват местопроизшествието.

Образувано е разследване за убийство, непредумишлено убийство и тежко насилие.

Салих Азад, видна фигура от кюрдската общност в Марсилия, каза, че познава една от жертвите, 26-годишна жена, която е живяла в Париж от няколко години.

"Тя беше добре интегрирана социално и културно", каза той.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Небензя поясни, че украинските военни не разполагат със сателитни данни за набелязване на..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26