Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Шишков настоява за законова промяна, свързана с казуса в село Пролеша

Арх. Иван Шишков
Снимка: БГНЕС

Регионалният министър Иван Шишков настоява за законова промяна, с която да се реши казусът с жителите на село Пролеша.

Сутринта те се събраха на мълчалив протест срещу огромните суми за глоби, които са натрупали за шофиране без винетен стикер.

Хората твърдят, че две години са били убедени, че могат да пътуват без винетка до община София, но сега са получили глоби за хиляди левове.

Годишната сума за глоби заради липса на винетка да не може да надвишава сумата от три еднократни, предлага регионалният министър инж. Иван Шишков. Той е говорил с депутати от различни парламентарни групи, за да внесат промяната, която е необходима в Закона за движение по пътищата. Тя се налага заради казуса с жителите на село Пролеша.

"Този момент, ако бъде приет по този начин или по сходен начин, естествено, че проблемът ще отпадне, т. е. жителите на Пролеша и всички други, които наистина са получили по много актове в рамките на една година, ще платят съизмерима глоба, защото в момента глобата е несъизмерима".

Шишков съобщи още за одобрени процедури, с които да се ускори строителството на отсечки от скоростния път Видин - Монтана - Ботевград:

"Считаме, че за по-малко от три години този път, който е трасето днес, който одобряваме от Ружинци до Монтана, ще бъде построено".

Според Шишков отсечката е ключова за регионалната свързаност:

"С това си решение днес МС даде един ясен хоризонт напред за развитието на Северозапада".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдатв държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е "Чужденци навсякъде" и във фокуса попадат темите за миграцията, изгнанието и чуждестранния произход...

публикувано на 19.04.24 в 07:41
Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към ВСС обсъжда във Велико Търново последните промени в Конституцията

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се събира във Велико Търново за дискусия по проблемите на практическото прилагане на последните конституционни промени и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. В периода на обществените консултации, както и в хода на парламентарната процедура за промени в..

публикувано на 19.04.24 в 07:33
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Очаква се среща на "Дондуков" 2 за рокадите в служебното правителство

Все още няма отговор на въпроса дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета, предложени от служебния премиер. Румен Радев иска да обсъди с Димитър Главчев реалните мотиви за рокадите в министерството на външните работи и в това на земеделието и ще го покани на среща на "Дондуков" 2 днес. Няма официална..

публикувано на 19.04.24 в 07:30

Пари за седем министерства и 23 точки в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство се събира днес на второто си редовно заседание с предварителен дневен ред от 23 точки. Допълнително средства ще се отпуснат на първостепенни разпоредители с бюджет, както и на седем министерства, като в 2 от тях - това на социалната политика и на културата, средствата са за увеличение на заплатите. Предвидено е още..

публикувано на 19.04.24 в 07:26