Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пламен Ралчев: Колебаещите се избиратели ще решат предизборната битка в Турция

Доц. Пламен Ралчев
Снимка: Стопкадър, Euronews BG

"Турският президент Реджеп Ердоган много активно използва принципа за прехвърляне на активност във външната политика, за да компенсира вътрешнополитически проблеми. Това е водеща линия в неговото поведение в момента. Войната в Украйна е подходяща сцена, на която Ердоган има шанс да се доказва като значим международен фактор. Това е основното му послание към турските избиратели". 

Това каза пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател по международни отношения в УНСС, във връзка с предстоящите парламентарни и президентски избори в южната ни съседка. 

И подчерта активността на Ердоган във вътрешнополитическо отношение - с повишаването на заплатите и на пенсиите в Турция. 

"Колебаещите се избиратели ще решат предизборната битка в Турция, защото опозиционните сили си имат мобилизиран електорат, докато избирателите, които преживяват икономически трудности, а това е голяма част от турското общество, ще наклонят везните в едната или в другата посока". 

В предаването "Събота 150" доц. Ралчев посочи, че сега има по-голям страх, отколкото при предишни избори и това ще е определящо датата на вота да бъде изтеглена по-рано, защото колкото по-назад в годината е, толкова по-несигурно ще бъде каква ще бъде обстановката тогава. 

"Трудно мога да идентифицирам ясен опозиционен фактор, който да има шанс да се пребори с Ердоган. Ще има сериозен натиск върху опозицията, ще има вероятно и манипулации в деня на изборите". 

Според него интересите на Турция са накърнени от войната в Украйна и желанието на Ердоган конфликтът да приключи по-бързо са автентични, защото той иска да продължи бизнеса си и с Русия, и с Украйна, и със Запада. 

"Затова полага усилия, доколкото е възможно, да се стигне до мирно разрешаване на конфликта. Но войната ще се проточи до неопределено бъдещо време. Затова Ердоган извършва външнополитически упражнения в преговорен процес, демонстрирайки своята значимост пред своите избиратели в Турция". 

Ситуацията в Сирия е другото поле на изява на Ердоган и в отношенията му с Путин, подчерта още доц. Ралчев и допълни, че договорките са с отворен финал: 

"Появяват се две зони на несигурност и конфликтност от едната и от другата страна на Турция, в които тя е важен фактор. Със своите действия Путин доведе до това, че Ердоган повиши своята значимост в международен план. В бъдещ момент е възможно Ердоган да заеме водеща роля в отношенията с Русия. Турция има шанс да заеме по-сериозни позиции в Сирия, отколкото преди". 

Интервюто с доц. Пламен Ралчев можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в интервю пред БНР политологът Калоян Методиев, избран за депутат от листата на БСП, след това изключен и..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36