Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Ако сега не видим съгласие, предстоят тежки избори

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

"Ако сега не видим някакво съгласие, независимо от формата му, тези избори ще бъдат много неприятни за политическите партии. Това ще бъдат изключително трудни избори". Това заяви пред БНР политологът Страхил Делийски.

Според него тогава вече основният въпрос, на който партиите ще трябва да отговорят, е - защо не се справихте досега
Единствената логика, която би следвало да води решението на президента за даване на третия мандат, е кой субект има най-голяма възможност да реализира успешен мандат, посочи политологът в интервю за предаването "Преди всички". Според него когато президентът връчва мандата, той не може да го мотивира по друг начин, освен по този. 

Делийски изказа мнението си, че ситуацията е сложна, а третият мандат някак изглежда обречен. "От друга страна в политиката и времето е важно. Измина някакво време, имаше консултации, разговори, може да се е случило нещо, което не знаем", предположи той.

По думите му повечето от факторите искат да има правителство - и гражданите, и политическите спонсори, и международните партньори. 

Очевидно двете партии ГЕРБ и "Продължаваме промяната" застанаха като двата блока, около които да се състави правителство, коментира Страхил Делийски. 
Според него ГЕРБ по-добре се е справила с това да приеме протегнатата им ръка. ПП е млада политическа сила и има още какво да учи като политическо поведение, посочи той. 

Политологът изтъкна обаче, че тези, които трябва да направят мнозинство, не участват в процеса. Гражданите участват освен по време на изборите, но и като субект, с когото трябва да се съобразяват. "Има много декларации, но малко политическо участие на партиите", категоричен бе той. 

Бойко Борисов показа не особено добрата си политическа култура, коментира Делийски относно отношенията между ГЕРБ и "Демократична България" и протегнатата ръка на Борисов от вчера. 
За новия обществен договор между партиите, за който говори Борисов, политологът подчерта, че в политиката такова нещо няма

"Това издава до голяма степен едно специфично разбиране за това какво представлява политическия процес в главата на Борисов". 

Като политическа сила - като роля и тежест, ГЕРБ са почти незаменим, непреодолим партньор, посочи още той. Според него обаче от гледна точка на избирателите това не е така. ГЕРБ не са партията, с която мнозинството от партиите са склонни да се върне на власт.
 
Не бих се учудил това да е тактически ход, предположи Страхил Делийски и добави: "Друг е въпросът какъв ще бъде отговорът. Ние сме в хипотеза, в която не е сигурно, че третият мандат ще отиде при ДБ".

Поведението на ГЕРБ от изборите насам е на партия, която сега се е родила и досега никой не е имал взаимодействие с нея, коментира той.

За проектодекларацията на "Продължаваме промяната" политологът каза, че не е изненадан, че тя не е приета. По думите му тя е имала основно символен смисъл. Просто трябваше да позиционира партиите от гледна точка на тяхната самостоятелност и свободна воля, обясни той. Според него не се е случило нещо шокиращо

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29