Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита е втора партида секретни документи, свързани с Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Открита е втора партида документи на друго място, което президентът Джо Байдън е използвал, след като е напуснал вицепрезидентския пост .

За някои от ново откритите документи също се предполага, че съдържат класифицирана информация. Материалите са намерени, след като сътрудници на Байдън извършват претърсване на други места, където той е работил, след като е напуснал администрацията на Обама.

Новата партида е открита на различно място от първата.

Първата беше намерена в офис на Университета на Пенсилвания във Вашингтон, който някога е бил нает от Байдън, когато е бил вицепрезидент до президентската му кампания през 2020 г. Според неназовани източници първите намерени документи, съдържат класифицирана информация за чужди държави, някои от които са строго секретни. Президентът коментира откриването им, като заяви, че е бил изненадан.

От Белия дом потвърдиха, че Министерството на правосъдието преглежда "малък брой документи с класифицирана маркировка", но засега няма коментари относно намерената на друго място втора партида правителствени документи .Все още не е ясно и дали е приключило търсенето на още материали.

Предварителното разследване на Министерството на правосъдието за възможна злоупотреба с класифицирани документи се фокусира върху това как те са попаднали там, където са открити, и дали президентът Байдън има участие.

Главният прокурор Мерик Гарланд е бил информиран и вероятно ще трябва да вземе решение дали да започне криминално разследване по случая.

След като бе открита първата партида класифицирани книжа, адвокатите на Байдън заявиха, че Националният архив на САЩ е уведомен за случая, а документите са му били предадени.

Във вторник Байдън заяви, че той и екипът оказват пълно съдействие на проверката по случая, която се извършва от Архива и Министерството на правосъдието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илиев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илиев почина  малко преди да навърши 101 години...

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30