Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Анастасова: БСП трябва да разговаря с всички партии за кабинет

Снимка: БГНЕС

Трябва да разговаряме с всички партии, изказа мнение пред БНР Ирена Анастасова - зам.-председател на БСП, преди днес президентът Румен Радев да им връчи третия мандат за съставяне на правителство. 
Решенията за разговори с партиите и формулата за съставяне на кабинет обаче ще се вземат от Националния съвет, който ще бъде свикан най-късно до четвъртък. В ръководството на партията не сме водили разговори, подчерта тя. 

"Ще свикаме Национален съвет и ще преценим какво ще правим оттук нататък. Националният съвет трябва да ни даде мандат. Да видим какво ще ни възложат като мандат - с кои от представените в парламента партии да разговаряме. Ние сме с нагласата да разговаряме с всички", посочи Анастасова в интервю за предаването "Преди всички". Според нея обаче е възможно Националният съвет да каже, че трябва да са селективни към партиите за разговори.
"Компромисът трябва да е в това, че да се разберем с партиите, които ще дадат подкрепа, за кои 2-3 неща и за какъв срок трябва да ги свършим", подчерта депутатът от Левицата и добави:

"Дали сред тях ще са приоритети, които са червени линии за една или друга партия, това предстои да видим. Но мисля, че ако така подходим, е безсмислено да се водят преговори. Трябва да намерим 4-5 обединяващи теми, които да са работещи за хората в България".

Темите отново ще бъдат посочени от Националния съвет, каза тя. Според нея обаче общите политики, които биха намерили подкрепа, са социалният вектор и икономиката. Със сигурност ще има нюанси и неща, които ще ни доведат до разногласия, но по генералната линия не би трябвало да имаме различия, категорична бе Ирена Анастасова.
"Хората искрено искат да се постигне разбирателство по минимални точки. Нови избори в момента няма да променят политическата картина в страната", смята депутатът.

Една от двете най-големи партии трябва искрено да заяви дали иска правителство или не, изтъкна тя и добави, че без подкрепата на една от двете, няма как да се случи кабинет. 

"Ние наистина ще подходим отговорно. Ние ще направим всичко, за да има правителство", обеща Анастасова. 
За шансовете на партията и мнението на останалите, че БСП няма да успее да състави кабинет, тя коментира: "Или омаскаряваме някоя партия, ако случайно се завъртят приказки, че около тях ще е мандатът, или започваме да възхваляваме друга, където задължително трябва да е мандатът. Всяка една партия, изключвам първите две, на които мандатът им принадлежи по право, би могла да е носител на третия мандат. До такава степен е замърсено информационното пространство, че хората започват да вярват в какво ли не". 

Кореспондентът на БНР в Ловеч провери какви са нагласите на жителите на Ловеч. Според тях и БСП няма да успее да състави редовен кабинет. Хората вече нямат доверие на политиците, не искат нови избори, но според тях настоящите политици са се изчерпали и трябват нови, млади хора, които да изведат България от настоящата ситуация.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29