Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ди Велт": България - страната, която тайно спаси Украйна

Кирил Петков заедно с Володимир Зеленски, Киев, 28 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година. Това разкрива разследване на германския вестник "Ди Велт". Освен това София е дала предложението за изключване на Русия от банковата система СУИФТ, както и за замразяване на заемите за руската централна банка.

Тайното спасение на Украйна – така германският вестник "Ди Велт" е озаглавил своето разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

"Това е историята на една тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев“, пише вестникът. И добавя: и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС.

Украинското правителство потвърди информациите на вестник "Ди Велт".

"Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията", заяви външният министър Дмитро Кулеба пред "Велт".

Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април миналата година в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия.

На затворени врати обаче протичат съвсем различни разговори, пише вестникът. Украйна е изчерпала мунициите си и въпросът за помощ от България е на живот и смърт, казва той. София откликва на молбата и дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украинската граница.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков. Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания.

По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия "Лукойл". Василев предлага тя да изнася излишния си петрол и предложението му е прието веднага. Около 50% от производството покрива нуждите на България, остатъкът заминава директно за Украйна. Киев потвърждава и тази информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Д-р Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина, не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна за 4 – 5 години. Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по нфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05