Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ставаме свидетели на взрив от обвинения към президента"

Андон Балтаков: Ръкавиците са свалени и атаките срещу Байдън са жестоки

Очертава се силна политическа борба между Камарата на представителите и Сената, които се контролират от двете партии, прогнозира журналистът

Андон Балтаков
Снимка: Цветелина Белутова

Документите, за които в момента Конгресът и Министерството на правосъдието на САЩ се води разследване, са открити още на 2-ри ноември, но самата администрация на президента Джо Байдън не съобщава тогава цялата истина заради междинните избори. Едва сега ставаме свидетели на този "взрив от обвинения към президента".

Това поясни в интервю за БНР журналистът и бивш генерален директор на БНР Андон Балтаков.

Балтаков отбеляза като грешка липсата "на пълно и цялостно обществено осведомяване какво са открили и как са го открили".

Журналистът прогнозира, че темата за секретните документи ще бъде "един от горещите картофи в политическия диалог през следващите няколко месеца", защото това "налива масло в политическия огън на републиканците" и със сигурност ще бъде използвано оттук нататък.

Много скоро Америка ще влезе в продължителна кандидат-президентска кампания, напомни Балтаков и определи разкритията за съхраняваните от Джо Байдън секретни документи като "една от началните стрели" и "изключително негативен знак към Байдън".

"Дори да реши да се кандидатира отново, неговата кандидатура малко или много ще пострада от това, което се случва."

Десните медии в САЩ са доста негативно настроени, ръкавиците са свалени и атаките срещу Байдън са изключително жестоки, описа ситуацията Андон Балтаков.

Джо Байдън  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Относно паралела с откритите секретни документите при Доналд Тръмп, Балтаков изтъкна, че двата случая са различни поради характера на документите и позицията, която са заемали хората, когато тези документи са били открити.

"Двата случая са тотално различни. Тръмп дори беше съхранил папки с печат "Строго секретно", защото това били прекрасни сувенири, в типичния му лежерен стил на управление на държавата."

Журналистът посочи, че се очаква в края на февруари да стане ясно каква стъпка ще предприеме сегашният американски президент.

"Демократите преживяват промяна на генерациите, на политиците. Ще видим накъде отива самата политика на демократите. Следващите няколко месеца ще разберем накъде точно ни води Демократическата партия, каква политика ще иска да води. Усеща се вече в САЩ, че ще има много политическа борба между Камарата на представителите и Сената, които се контролират от двете партии."

САЩ достигат максимума на своя дългов таван. Наблюдателите очакват финансите и икономиката да бъдат тема №1 в предстоящото изявление на президента "За състоянието на съюза".

"Демократите искат подписан, но празен чек, докато републиканците искат изключителен контрол върху финансите. Проблемът е, че няма време", коментира Балтаков в предаването "Събота 150".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36