Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред сградата на ЕК в София в подкрепа на пребития в Охрид Християн Пендиков

3
Снимка: Даниел Инков

"Справедливост за Християн от Охрид! НЕ на дискриминацията на българи", е мотото на протеста, който се провежда пред сградата на Европейската комисия в София.

Въпреки че събитието е обявено като неполитическо, в демонстрацията участват членове на ВМРО, "Възраждане" и други организации. Сред протестиращите е и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Студентите от СУ Димитър Панчев Владимир Чешмеджиев коментираха за "Хоризонт":

"Днес просто ще се съберем обикновени граждани, съмишленици, които да изразим своето недоволство от това, което се случва с нашите сънародници, от това, че те са нападани на база, на основа техния етнос, което е абсолютно недопустимо. Изрично трябва да кажем, че тази кауза е общобългарска за всички. Изрично сме обявили, че това събитие не е политическо и всякаква партийна агитация е абсолютно забранена, и да има политически лица. Просто тази тема се използва и за политически цели и това е недопустимо…".

"Имаше и провокатор, между другото…".

Полицията задържа мъж с автомобил, който отправи реплики към участниците в протеста.

Евродепутатът Ангел Джамбазки призова ЕК да реагира остро заради побоя над Християн Пендиков  в Охрид.

"И ние сега сме тук, за да кажем на тези трябва ли някой да бъде убит, защото е българин, и тогава да се сетят, че в Република Северна Македония се извършва етническо прочистване на основа на националното самосъзнание на хората там. Трябва ли да продължим да се правим, и те да продължат да се правят, че не виждат десетките, стотици, хиляди сигнали, които им изпращаме, и в които уведомяваме Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, всяко председателство, както е в случая, че има нападения, мотивирани от етническия произход на нападнатите"



Снимки: Даниел Инков

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България, категорични са гръцките огнеборци. Днес рискът от пожари се оценява като по-нисък. Синоптиците прогнозират последен ден с температури над 40 градуса. На места в Северна Гърция се очакват краткотрайни силни дъждове. Пожарната обстановка продължава да е критична,..

публикувано на 22.07.24 в 09:51

Две жертви на тежка катастрофа на АМ "Струма"

63-годишна жена и 8-годишно момиченце са загинали тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Струма“ край Бобошево. По непотвърдена официално информация са се ударили микробус и автомобил.  Четирима са били пострадалите, които са транспортирани към областната болница в Благоевград. Там е потвърдена смъртта на жената и осемгодишното..

публикувано на 22.07.24 в 09:31

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона са свалени близо до черноморското пристанище Туапсе, където има рафинерия, собственост на петролния..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология не може да е решение – независимо дали е соларна енергия, вятърна енергия", изтъкна той относно..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, физкултурен салон и многофункционална зала.

публикувано на 22.07.24 в 08:40
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените проекти. "Целта е народните избраници от областта заедно с кмета и областния управител да..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Партийната криза е предпоставка за политическата

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". " Твърде много хора в нашето общество започват да смятат, че решението на всички тези въпроси е кардинална..

публикувано на 22.07.24 в 08:27