Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Димитров: Партиите узряха, ще се разберат след изборите

Александър Димитров
Снимка: Личен архив

След изборите партиите ще се разберат, изказа мнение пред БНР политологът Александър Димитров, преподавател в УНСС.

"Партиите този път ще успеят да осъществят някакво разбирателство помежду си. Всеки ще чака последно раздаване на картите, да видят кой какво ще придобие в изборния ден. Мисля, че са узрели, вече са готови да преминат към най-разнообразни коалиционни споразумения само и само вече да се спре с това непрекъснато въртене на служебни кабинети", коментира той в интервю за предаването "Преди всички". 

Политологът подчерта, че дълбоко го смущават епитетите, с които боравят политическите партии. "И то от политически сили, които имат претенции за интелектуално превъзходство", добави той.

За "сватба" между партиите от "хартиената коалиция", каквато очакват от ДБ, Александър Димитров каза, че това са сметки без кръчмаря. Според него има възможност да се получи така, че трите партии дори да нямат възможност за такава коалиция, да не получат повече от 110 депутати. 

ДПС може би ще запазят същите гласове на изборите, смята политологът. Според него обаче БСП са много застрашени като резултати. ГЕРБ също не са застраховани, очаквам спад и в техните гласове, изтъкна той. По думите му всичко много зависи от предизборната кампания. 

"Не е ясен резултатът. Може да има нови субекти, които да се включат в тази кампания, което може да наклони в някоя посока", коментира той.
 
Според него обединение между ПП и ДБ може да докара доста сериозни резултати, особено за парламентарен вот. Но:

"Но напрежение за листите - на 100% ще се случи. Даже не съм толкова оптимистичен, напротив - ще избухнат страхотни конфликти на някои места, което може да съсипе цялата кампания, която иначе има голям потенциал". 

При едно такова обединение в София може би ще се стигне до промяна на кметския пост, изказа мнението си Димитров. Местните избори обаче драматично надхвърлят завладяването на държавния център, добави той и каза, че това в дългосрочен план няма да донесе кой знае колко придобивки. Освен това Общинският съвет в София ще остане многолик. 

По думите му има някои потенциални партньори, които може би ще допринесат за увеличаване на електоралния дял

"Тези коалиции малко ад хок се получават и са трудни, защото досега не сме наблюдавали разговори за такива неща. Ако това се случи предизборно, ще е тип ад хок коалиция. Те не винаги работят, защото имат нужда от работа, от разпределение на дейностите, от планиране, а когато това не се е състояло, обикновено тези коалиции се провалят с гръм и трясък". 

Не съм сигурен, че референдумът на ИТН ще изиграе роля за парламентарния вот, посочи още политологът и обясни: 

"Българският избирател лесно дава своята подкрепа, но един път като оттегли подкрепата си - е окончателно".
 
Според него от НДСВ са усетили правилния момент, в който могат да получат реабилитация. 

Димитров смята, че парламентът няма да свърши кой знае каква качествена законодателна дейност преди да бъде разпуснат. Но може би тази седмица ще е достатъчна поне за някои от промените, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00