Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" търси подкрепа от БСП, за да спре решението на НС за нова ядрена мощност

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС, архив

"Възраждане" търси 21 подписа от БСП, за да внесе конституционна жалба срещу решението на парламента да задължи служебния кабинет да води преговори с американското правителство за изграждане на нова ядрена мощност по технологията AP1000.

В решението, взето на 12 януари, е записано още, че до 1 март трябва да бъдат предприети действия за започване на строежа на мястото на определената за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".  

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов решението е лобистко, защото облагодетелства една фирма – "Уестингхаус" , която работи с тази технология.

"С подобно решение на практика се нарушава основният принцип на равнопоставеността в отношенията, както пред закона, така и основният принцип на конкуренцията. Българската държава взема решение, и то абсолютно неконституционно, защото не може законодателната власт да задължава изпълнителната власт да се предприемат действия в посока облагодетелстване на една конкретна фирма. И то облагодетелстване на една конкретна фирма с милиарди."

Костадинов обясни, че е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, но тя не е дала еднозначен отговор дали ще подкрепи тяхното искане.

Търсенето на подписи се налага, тъй като за сезиране на КС са необходими 48 подписа на народни представители, а "Възраждане" разполага с 27 депутати.   


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава доугасяването на пожара в община Невестино

Пети ден продължи доугасяването на пожара в землището на селата Църварица и Илия в община Невестино. Пожарът е локализиран на площ от около 1000 декара, от които половината са иглолистна гора.  На терена до късно тази вечер ще са екипи на районната служба "Пожарна безопасност" - Кюстендил и служители на горските стопанства от Невестино и..

публикувано на 06.08.24 в 18:58

Над 400 души са арестувани от началото на демонстрациите във Великобритания

Над 400 души са арестувани от началото на продължаващите крайнодесни демонстрации в различни британски градове. Очакванията на властите е броят на задържаните да се увеличи през следващите дни. Съобщава се и за нови случаи на престъпления от омраза в различни градове. Демонстрациите започнаха, след като жител на Уелс от африкански..

публикувано на 06.08.24 в 18:46

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от Junior Achievement България провокираха десетки млади..

публикувано на 06.08.24 в 18:42

Продължава борбата с пожара в Славянка, подготвена е линия през билото за наземно гасене

Пожарът в българската територия на планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт, но огнеборците не допуснаха неговото разрастване. Над 10 полета има всеки от двата испански самолета, които продължават гасенето по въздуха.  Западният  периметър, където нови пожарни огнища от Гърция  прехвърлиха границата, е овладян. Над..

публикувано на 06.08.24 в 18:39
Бойци на

Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула"

Израелски военни самолети прелетяха ниско над ливанската столица Бейрут, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Свидетели потвърдиха информацията. Това се случва малко преди обръщение на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" седмица след убийството на нейния командир Фуад Шукр в предградие на Бейрут.  45 бойци на палестинската..

публикувано на 06.08.24 в 18:29

Десето издание на "Забавно лято, грижовна есен" в тютюнопроизводителните региони на България

Десетото издание на "Забавно лято, грижовна есен"  на фондация "BCause" - програма за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните региони в страната,  стартира с 15 образователно-приключенски академии за ученици от 1-ви до 4-ти клас в 15 населени места в страната. В програмата освен безплатните летни образователни академии за деца..

публикувано на 06.08.24 в 18:20

Голяма битка на украинската граница

Министерството на отбраната на Русия съобщи през последния час за началото на голяма битка на границата с Украйна. От ведомството в Москва твърдят, че стотици украински бойци с десетки единици бронирана техника са се опитали да навлязат на руска територия в района на град Суджа, югозападно от областния център Курск. Русия твърди, че е..

публикувано на 06.08.24 в 18:20