Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кислородолечение у дома - кога?

От години пулмолозите убеждават институциите, но то все още не е факт

Снимка: Pixabay

Апаратите за терапия с кислород в домашни условия са заложени в списъка на медицинските изделия на Здравната каса от 2021 г., но до края на миналата година не е имало търговци, желаещи да предоставят такива по договор с обществения фонд. Това съобщи пред депутатите от здравната комисия д-р Йорданка Пенкова, изпълняващ длъжността управител на Здравната каса, по време на изслушване във връзка с достъпа на хора с дихателни затруднения до домашно кислородолечение.

Заради липсата на производители или търговци, които да отпускат апарати за домашно лечение с кислород, през изминалите две години Здравната каса не е плащала за тази дейност. В началото на 2023-та са се явили двама търговци, средства затова обаче ще има след като бъде приет новият бюджет на Касата, обясни д-р Пенкова. По думите ѝ има готов механизъм за отпускане, наблюдение и контрол на тези апарати, ако останат в списъка на изделията за домашно лечение.  

Предстои да бъде взето решение дали апаратите да останат в този списък или да бъдат прехвърлени към списъка на помощните средства за хората с увреждания.

Ако се прехвърлят към помощните средства за хора с увреждания, заплащани с трансфер от социалното министерство, ще е нужно увеличение на сегашния бюджет от 38 милиона лева, смята тя.

"Хората с дихателна недостатъчност са с хронична дихателна недостатъчност. Те са хора с увреждания и това са средства, които могат да им помогнат да живеят по-достоен живот", посочи по време на обсъждането пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Според него това е поддържащо, заместващо лечение и "изпълнява функцията на това, което би била една изкуствена протеза, за да може да ходи човек нормално".

"Има група пациенти, които имат нужда от домашно кислородолечение, но те не са инвалидизирани, нямат ТЕЛК-ово решение. Означава ли това, че трябва да бъдат дискриминирани? Има друга група пациенти, които въпреки болестта си желаят да работят. Те нямат група инвалидност, но имат нужда от мобилни концентратори и трябва да имат достъп до това, защото са работоспособни хора, ако се реши този проблем", отбеляза доц. Диана Петкова, председател на УС Българското дружество по белодробни болести. 

Доц. Петкова изтъкна пред здравната комисия, че кислородолечението  у дома трябва да бъде дозирано, контролирано и наблюдавано.

"Преди да раздадем концентраторите у дома, защото кислородът както може да помогне, може да усмърти пациента, когато не е контролиран, ние трябва да сме изгладили системата за контрол и мониторинг в доболничната помощ."

Тестване на белодробните функции по време на кампания  Снимка: БГНЕС

Всеки гражданин, който има нужда, би трябвало да има достъп до това лечение. Другото означава двоен стандарт, заяви доц. Диана Петкова в предаването "Хоризонт до обед". Пациентите трябва да имат равен достъп, когато става въпрос за възможност човек да диша по-добре, категорична е тя.

"Не може аргумент за получаване на кислород за дома да бъде процентът на нетрудоспособност. Има други медицински критерии, те са възприети отдавна в света. Домашното кислородолечение е практика във всички държави в Европа. Моделите са налични и ние трябва да ги следваме."

Въпрос на стъпки е да се подреди пътят, алгоритъмът, а не просто да се раздават апарати, смята доц. Петкова.

Тя предупреди, че ако липсват правила, ред и контрол и се проявява самоинициатива, се стига до неблагоприятни ефекти на кислородолечението, което не би следвало да се допуска.

Какво представляват апаратите за домашно кислородолечение?

"Кислородните бутилки са отживелица от миналото. Те могат да се използват само като "транспортно" средство. Това, което се използва в света – има стационарни системи, които концентрират кислород от стайния въздух. Има мобилни кислородни концентратори, които са по-компактни, по-малки."

Цените са били вдигнати по време на пандемията, уточни Петкова. Месечният наем е стигнал 280-300 лева, цената на стационарните апарати - 1500-2000 лв., а на мобилните достига до 8 000 лв.

Основният проблем е финансовата обезпеченост. Когато тя е налична, НЗОК е подготвена, кодовете на заболяването са налични, уточни доц. Петкова.

За следващата седмица е насрочена среща на експерти от Дружеството по белодробни болести с експерти от Здравната каса.

"Десетилетия са изминали, откакто българските пулмолози водят разговори с институциите, за да може това да е факт", отбеляза доц. Диана Петкова. 

Повече чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57