Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: Големият грях на Корнелия Нинова е, че лиши българите от силна лява партия

Сергей Станишев
Снимка: stanishev.eu

Големият грях на лидера на БСП Корнелия Нинова е, че е лишила българите от силна лява партия. Това коментира по време на среща с журналисти бившият президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.   По думите му предстоящият конгрес на социалистите ще покаже дали БСП е „жива“.

Сергей Станишев, който се раздели с лидерството в Партията на европейските социалисти след 11-години начело и се върна в България,  анализира политическата ситуация у нас и отново заговори за кризата в левицата и ролята на лидера Корнелия Нинова.

„Тя лиши най-бедната страна в Европейския съюз, където има толкова основания за лява политика, от силна лява партия, която да изразява нуждите и очакванията на работещите хора“.

Станишев изрази разочарованието си, че БСП губи физиономия и позиции не само у нас, но и на ниво европейски социалисти:

„Тази самоизолация също е съзнателен избор. Тя се дължи на някакво разбиране за това, че отвън ни дебне някакъв враждебен свят, който ще ни разруши традициите, семейството и всичко останало. Това прави БСП не особено убедителна, наред с другите причини, за управляваща партия“

Сергей Станишев, който е бивш лидер на БСП, изрази надежда, че Конгресът на социалистите през февруари ще покаже, че БСП е жива:

„Залогът на предстоящия Конгрес на БСП е дали партията ще прояви жизнени сили и ще даде политики, които са актуални за очакванията на хората и ще покаже, че си е извлякла някакви поуки от всички поражения, които й се струпаха през последните години. Много хора, които са опозиционно настроени към сегашната линия, със сигурност ще имат своя позиция. Ако не бъде чут техния глас, това означа БСП да се обрече на поредно поражение.


Въпросът с лидерството на Нинова е предрешен. От нея не се очаква нищо ново. Дори хората от най-близкото й обкръжение са там само заради лична позиция, имам предвид властова в БСП, а не от интереса на БСП като партия“.

Станишев отново отклони отговора на въпроса дали си поставя за политическа цел лидерството в БСП, но уверено заяви, че кръгът от съмишленици за смяна на ръководството и ценностната система в левицата се увеличава

„Не знам дали е вече критично назрял или не. Това ще покаже Конгресът“

Не може каузата да е да се свали Нинова, но промяната трябва да започне със смяна на ръководството, заяви Станишев.

„Това е първият знак, който би трябвало БСП да даде, че нещо е научило като урок от своите загуби през последните години.

Но заложените промени в Устава на БСП ще доведат до още по-голяма централизация в партията, смята Станишев

„И още повече възможности ръководството да отстрелва тези, които не споделят мнението му“.

По думите му, ГЕРБ е ключовият фактор за това дали ще има правителство след изборите. Той посочи, че партията на Борисов сега се завръща и като обществено доверие, и като влияние, а заслуга за това имат БСП и ПП, тъй като не са използвали правилно обществената подкрепа, която са имали.

„Когато ПП се появиха на политическата сцена и спечелиха изборите, имаха всичко-обществена симпатия, първа позиция, желание на други политически партии да бъдат част от промяната. Това даваше всички шансове, при разумна политика да се постигнат целите, които те обявяват. Но те успяха да станат първото правителство, което беше свалено от парламента и по този начин да дадат шанс за рециклиране на ГЕРБ“

Според Станишев, големите сили не дават перспективи да формират правителство по ключови политики и са основни виновници за политическата криза:

„Отварят огромно поле за извънсистемни играчи, често маргинални, които залагат на популизма. Получава се разпад и делигитимация на политическата система“.

Станишев призова партиите да поемат политическа отговорност и да посочат своите приоритети, за да могат на база на програмите си да формират правителство. Предсрочните избори през април отново ще поставят в патова ситуация политическите сили и ще са обвързани с местните избори, смята Сергей Станишев.

„Говорейки за местните избори, за ГЕРБ ще е важно да привлече в коалицията ПП или ДБ, за да създаде предпоставка да не загуби прекалено много позиции в местната власт“

В края на срещата с журналистите Станишев изтегли късмет от баницата:

„Мечтите ти крила ти дават и реалност стават“


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50