Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Нови санкции срещу Русия и създаване на международен център за разследване на престъпленията в Украйна

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов пакет от санкции срещу Русия и създаване на нов международен център в Хага за разследване на престъпленията в Украйна -това обяви в Киев председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя пристигна в украинската столица заедно с повечето от еврокомисарите.

На пресконференция след като разговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски Урсула фон дер Лайен съобщи за готвените от Брюксел санкции.

"Днес Русия плаща висока цена, тъй като нашите санкции подкопават нейната икономика. Връщат я назад с едно поколение. Ценовият таван на суровия петрол вече струва на Русия около 160 милиона евро на ден и ние ще продължим да увеличаваме натиска още повече. С нашите партньори от Г-7 ще въведем допълнителен таван на цените на руските петролни продукти. До 24 февруари, точно една година след началото на инвазията, ще се стремим да въведем десетия пакет от санкции". 

Междувременно Европейският съвет даде днес зелена светлина за новата военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро. Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който по-рано заяви, че страните членки на ЕС планират да обучат не 15 000, както бе обявено по-рано, а 30 000 украински военнослужещи.

Ден преди високопоставената визита от Брюксел Володимир Зеленски декларира намерение да продължи с антикорупционните мерки, за да покаже, че страната му върви към изпълнение на критериите за еврочленство въпреки войната.

Украинските власти съобщиха за обиски в редица имоти в рамките на разследване на схема за присвояване на големи партиди петролни продукти и укриване на данъци.

Според украински медии един от претърсените имоти е бил на лишения от украинско гражданство бизнесмен и някогашен съюзник на Зеленски Игор Коломойски, който попадна под ударите и на американски санкции.

Зеленски посочи още, че Русия прегрупира войските си и се готви да отмъсти не само на Украйна, но и на свободна Европа и свободния свят. А ситуацията на фронта в Донбас става все по-тежка за украинските сили.

Руски ракетен удар в град Краматорск разруши жилищна сграда и нанесе щети на други девет постройки. Убити са трима души, ранени са 18.
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София, връзката с два квартала и е един от най-натоварените за движение във Велико Търново. Булевардът беше..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително,..

публикувано на 24.04.24 в 08:32