Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В Украйна има ужасен застой-не е ясно накъде ще тръгнат нещата–в западна или руска посока. Това предполага продължителна война"

Пол Роджърс: Колкото повече НАТО се ангажира с войната в Украйна, толкова повече тя се превръща в прокси-война

"Путин е в много по-силна позиция, отколкото хората си дават сметка"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети в началото на седмицата Южна Корея и Япония в опит да ги убеди да окажат военна подкрепа за Украйна.

Двете мощни азиатски икономики са съюзници на НАТО, но традиционно не прегръщат практиката да снабдяват с оръжия или боеприпаси страни, които се намират във война. Освен това тяхната ситуацията с тяхната сигурност не е по-добра от тази в Европа.

Южнокорейски оръжейни доставки за украинската страна биха предизвикали Русия да активизира сътрудничеството си със Северна Корея, която Вашингтон твърди, че въоръжава руските наемници от групировката “Вагнер”. Освен това и Сеул, и Токио са под угрозата на Пекин, който се стреми да доминира и военно Азиатско-тихоокеанския регион.

В Близкия изток също се разгаря противопоставянето между Израел и Иран - вече с елемент доставки на оръжия за двете страни за войната на европейска почва.

Визитата на Столтенберг бе в момент на все по-напрегната обстановка в Азия. Много анализатори подчертават, че Сеул и Токио, които разполагат със сериозно въоръжение, осъждат руската инвазия в Украйна, но разглеждат военните действия на територията на друг континент като локален конфликт. В същото време Южна Корея и Япония са в непосредствена близост до Северна Корея, Китай и Русия. Сеул и Токио имат взаимоотношения с Москва по линия на енергийните доставки, а и не искат да изострят твърде много отношенията си с Китай. Пхенян, който все повече засилва ядрения си арсенал, е считан за доставчик на оръжия за Русия и дори за частната армия „Вагнер“.

Близкият изток също остава напрегнат, а произведените в Иран дронове са ключови за руската военна тактика. Конфликтът между Израел и Палестина отново ескалира.  Анализ за развитието на ситуацията направи Пол Роджърс, който е професор по международна сигурност от Брадфордския университет. С него разговаря Веселин Паунов

- Западът снабдява Украйна с модерни оръжия, а има съобщения, че Русия получава доставки от Северна Корея и Иран, а вероятно и от Китай. В момента изглежда като че ли и двете страни в конфликта нямат проблем да го решат по военен път на територията на Украйна, но каква все пак е опасността той да излезе извън контрол и да се разпростре и в други части на света, като Корейския полуостров или Близкия изток, например?

- Мисля, че рискът от ескалация в други части на света продължава да е сравнително малък. Важното е обаче това, което се случва в Украйна и убедеността и на двете страни, че могат да спечелят. От руска страна със сигурност виждаме нови развития през последните два-три месеца с изпращането на много повече войски на фронтовата линия. От страната на Украйна или по-точно казано от страната на НАТО смятат, че войната се развива в тяхна полза. Проблемът е, че всички основни играчи – Русия, Украйна, а също и НАТО, са все по-убедени, че трябва да се търси решение по военен път.

Преди два-три месеца имаше някакъв шанс да се премине към преговори. Шансът за това сега е много малък. Най-вероятният сценарий, според мен, е войната да продължи поне още една година, а вероятно и повече. Може и да греша. Руснаците могат да решат по всяко време, че елитът в страната може да окаже натиск върху Путин да се съгласи на преговори. Но не бих заложил на това. В краткосрочен план виждам как много оръжия ще пристигнат в Украйна, но ще мине много време докато те окажат някакво въздействие. Ако погледнете танковете и бронетранспортьорите, то имаме най-малко седем различни модели в Украйна, всеки от които изисква своите специалисти за поддръжката, обучението и всичко останало. Това не е бърз процес. Ще минат месеци за всеки от тези танкове и бронетранспортьори, докато се усети някакъв ефект. Танковете, например, едва наесен ще могат да бъдат напълно оперативни. По същество Русия може да увеличи войските си в краткосрочен план, дори да завземе някои територии, но в същото време в по-дългосрочен план НАТО може да осигури на Украйна оборудването, от което има нужда да задържи позициите си, дори да напредне. С други думи, тече процес на ужасен застой без да е ясно накъде ще тръгнат нещата – в западна или руска посока. А това предполага продължителна война.

- Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, наскоро посети Южна Корея и Япония. Каква е възможността тези страни да се ангажират по-активно с оръжейни доставки. Някои експерти смятат, че Япония не се притеснява като Германия да се ангажира военно.

- Със сигурност Япония премина през много политически промени през последните години, но все още голяма част от населението е с пацифистка ориентация. Така че за правителството може да се окаже трудно да отиде твърде далеч. При Южна Корея нещата са доста по-различни, защото страната очевидно е голям производител на оръжие и потенциален износител и може да съзре особена изгода от засилване на връзките си с Украйна.

Владислав Зубок: В Украйна трябва да се избегне продължителната война на взаимно унищожение и изтощение

Мисля обаче, че има други много интересни страни, защото са от големите играчи в глобалния юг и имат доста по-различно отношение към войната. Това се вижда в голяма степен при Южна Африка, както и при Бразилия на президента Лула – държава, която може да заеме далеч по-независима линия. В Юга като цяло подкрепата за Запада не е толкова силна, колкото си мислят хората. Тенденция е да се смята, че и двете страни в конфликта не са прави и те не искат да вземат страна.

Това е отчасти поради колониалния опит, хората продължават да са доста подозрителни към страните от Запада. Друга причина е ужасът, който помнят от войните в Близкия изток. Става дума особено за Афганистан и Ирак, където жертвите сред цивилното население бяха много по-големи, отколкото в Украйна. Така че картината е доста по-пъстра, отколкото предполагат хората. В крайна сметка може да се стигне до някаква по-голяма военна помощ за Украйна от страни извън НАТО, от страни като Австралия или може би Южна Корея, но не мисля, че това ще бъде от голямо значение в по-широк план.

- Британското правителство се дистанцира, поне за момента, от думите на бившия премиер Борис Джонсън, че Лондон трябва да изпрати изтребители на Украйна, но каква е вероятността все пак така бойна техника да бъде осигурена на Украйна в близко бъдеще?

- Дори и да бъдат изпратени изтребители, ще е нужно много време, за да има ефект от тях. Важното е, че колкото повече НАТО се ангажира във войната, толкова повече тя се превръща в прокси-война. Това ще позволи на Путин да изиграе една конкретна карта и тя е, че Русия е изправена пред екзистенциална заплаха в лицето на много мощната НАТО.

Това може да звучи глупаво и може би е глупаво, но става дума за стил на поднасяне на ситуацията, който се приема много добре на много места в Русия, особено сред по-възрастното население, което помни времената от 90-те години на миналия век, когато Русия се разпадна икономически и бе третирана с голямо неуважение от западния свят. Путин залага на тази карта през цялото време и в резултат на това продължава да запазва популярността си в много по-голяма степен, отколкото са очакванията на много хора. Много по-сложно е, отколкото изглежда на пръв поглед и крайният резултат изглежда продължителна война.

- Почти всеки ден има съобщения на британското разузнаване, че Русия е на привършване на боеприпасите, че руската армия е деморализирана и в същото време виждаме нови разрушения, още украински жертви. Каква е настина картина с руската армия?

- Много е трудно да се каже. Със сигурност Русия търпи големи загуби. Сигурно е също така, че има конкретни проблеми с някои доставки, особено на компоненти за някои оръжия. В същото време има признаци, що се отнася до така наречените основни видове въоръжения, като например муниции за танкове и оръдия, че доставките им се запазват, защото Русия има капацитет сама да си ги произведе.

Много от руските компании работят почти 24 часа в денонощието, за да запазят необходимото ниво на доставките. Това означава, че Русия е в състояние да продължава с тежкия артилерийски обстрел. Освен това руснаците се обиграха изключително много в заобикалянето на санкциите, в резултат на което са в състояние да получат някои от необходимите им компоненти от чужбина, особен тези за компютрите.

Трудно е за Русия, но не и невъзможно да продължава и признаците са, че Путин запазва подкрепата си сред по-старите руснаци. Проблемът е, че дори руснаците, които са против Путин, не искат да видят Русия унизена от НАТО. И това наистина оставя на заден план традиционните различия в самата Русия. Следователно Путин е в много по-силна позиция, отколкото хората си дават сметка. Това обаче може да се промени много бързо, ако най-близкото му обкръжение внезапно реши, че играта загрубява твърде много и че трябва да потърсят изход, но това трудно може да стане в близко бъдеще.

- Вие отговорихте в голяма степен на този въпрос, но при положение, че не се говори за мирни преговори, как виждате развитията на бойното поле?

- Мисля, че ужасната патова ситуация ще продължи. Първоначално една от страните може да получи известно предимство, като по-вероятно е това да бъде Русия през следващите седмици, тъй като бележи някакъв напредък. По-късно това може да бъде Украйна. Истинският проблем е, че нито една от страните може да не спечели, но може и да не загуби. Макар и Украйна да преживява много трудно време, тя ще получава още по-голяма помощ от НАТО, така че за Русия ще бъде все по-трудно да победи Украйна. От друга страна, ако Русия започне да понася по-тежки загуби в резултат на пристигането на нови оръжия в Украйна или по други причини, може да се стигне до ескалация с използване на ядрени оръжия.

Имаше много интересен доклад на много влиятелната американска корпорация RAND, публикуван съвсем наскоро, който поставя много по-голям акцент върху риска от използване на ядрени оръжия. Това в голяма степен означава, че никоя от страните може да не загуби, когато говорим за конвенционални оръжия, което пък означава, че каквото и да се случи на бойното поле на някакъв етап ще се стигне до преговори - колккото по-скоро, толкова по-добре, като се има предвид голяма загуба в жива сила, но в момента не се виждат много признаци за преговори.

- Г-н Роджърс, вие сте специалист и по Близкия изток. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в интервю през седмицата, че обмисля военна помощ за Украйна, но също има желание да бъде посредник. Смятате ли, че човек като Нетаняху е подходящ за тази роля?

- Не мисля, че той би могъл да бъде посредник, заради политическата му репутация. Освен това в арабския свят Нетаняху е смятан за човек с много крайни възгледи. Правителството, на което той сега е начело, включва много силни националистки и ционистки групи в него, а това означава, че той разполага с желания статут. Посредникът трябва да бъде някой, който е приеман за неутрален от всички. Хората са подозрителни към Нетаняху и мотивите му.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и..

публикувано на 07.08.24 в 12:16
Димитър Главчев

Главчев допуска, че днес е последното заседание на настоящия служебен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев допусна в началото на днешното правителствено заседание, че то може да е последното за този кабинет. Главчев отчете свършеното- провеждането на последните предсрочни избори по прозрачен начин, запазването на европейския път на България, оставането ни като силен съюзник в НАТО и решаването на проблемите..

публикувано на 07.08.24 в 12:08

Спряно е разпространението на пожара в българската част на планината Славянка

Спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на планината Славянка. В Гърция все още има активни огнища, близо до границата. 160 са работещите на терен служители на пожарните служби, горските стопанства, военнослужещи и  доброволци, преминали специално обучение за гасене на горски пожари. Превенция,..

публикувано на 07.08.24 в 11:48

Адв. Мария Шаркова: Необходим е таван на цените за медицински услуги

Агенция „Медицински надзор“ извършва контрола на лечебните заведения за цените на медицинските услуги, дали са изпратили актуалния ценоразпис на МЗ. Извършва ли се такъв контрол не мога да кажа и на лекаря също, но определено Агенцията следи за контрола. Това обясни адв. Мария Шаркова в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ тя..

публикувано на 07.08.24 в 11:30

До 2 месеца: Здравният министър да представи стратегия за увеличаване на заплатите на сестри и акушерки

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България"...

публикувано на 07.08.24 в 11:22

Притеснения за преминаването през ГТП след промените в наредбата

В очакване на новите промени в Наредбата за годишните технически прегледи гражданите на Ловеч и Враца изразиха своите притеснения пред БНР. Кореспондентът ни Пламен Христов напомни, че от 22 юли всички пунктове за технически прегледи трябва да са свързани със сървъра на ИА "Автомобилна администрация".  " Всички измервания на газовете, които..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

3 600 нарушения на пътя в Монтанско през юли

3 600 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в област Монтана през юли. Над 2000 от тях са за превишена скорост. През месеца всеки ден е имало специализирани полицейски операции за безопасност на движение по пътищата Почти всяко второ нарушение, констатирано от пътните полицаи в област Монтана през юли, е за..

публикувано на 07.08.24 в 11:02