Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит - три години по-късно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест години след като британците гласуваха за напускане на Европейския съюз, три след сключване на споразумението за Брекзит и две години откакто то е ефективно в сила, Великобритания се оказва единствената развита икономика, която ще влезе в рецесия. Това гласи мрачната прогноза на Международния валутен фонд. Фондът очаква британската икономика да се свие с 0,6 процента, а дори Русия, която води война и е обект на строги санкции, според прогнозите ще увеличи своя брутен вътрешен продукт...

Бившият британски министър на финансите и претендент за лидер на Консервативната партия, Риши Сунак пред дома си в Лондон, 13 юли 2022 г.

Британският премиер Риши Сунак защити Брекзит като "огромна възможност", но Обединеното кралство отбеляза третата годишнина от излизането си от съюза в мрачно настроение: от една страна, преживяващо социална криза, а от друга, все повече съжаляващо за това свое решение, казва социологът Джеймс Джонсън.


„Няма съмнение, че за повечето хора развитието е лошо. Около 60% са на мнение, че икономиката е по-зле отколкото са очаквали, голям процент са на същото мнение за обществените услуги, вноса и износа. Това обаче не означава, че са готови да отворят кутията с червеи отново. Да, смятат, че Брекзит е бил погрешна стъпка, но не са готови да се върнат в ЕС или да се проведе нов референдум.“


От месеци инфлацията във Великобритания надхвърля 10 процента и поскъпването на живота логично предизвика социално напрежение.


Британската политика също преживява бурни времена: през последната година трима души се смениха на премиерския пост; Северна Ирландия е без правителство, а Лондон се опитва, засега безуспешно, да убеди Брюксел да се съгласи на преразглеждане на статута на тази британска провинция.


Въпреки обещанията за контрол по границите и ограничаване на имиграцията, все повече нелегални мигранти прекосяват Ламанша. Миналата година броят им е надхвърлил 45 хиляди.


Обещанията, дадени от привържениците на Брекзит, британците да преоткрият свободата си след 47 години в ЕС също изглеждат далеч от сбъдването си.


На този фон коментатори започнаха да говорят за "Брегрет" - съжаление за Брекзит на английски. Общественото мнение, което дълго време бе разделено по въпроса, вече клони към това да съжалява за решението, което взе на референдума през 2016 г.


„Случилото се е пълно бедствие. Мислех, че ще се съвземем след година, най-много две, Обединеното кралство пак ще си е наше и ще сме сред най-богатите икономики, но не би.“


Икономическите щети от Брекзит са налице, макар да трябва да се признае, че ситуацията беше влошена от ковид пандемията и войната в Украйна.


Великобритания се разграничи от основния си икономически партньор, от който внася голямата част от храните, които потребява. С изтеглянето от общия пазар и митническия съюз, се увеличиха проверките и документацията за редица стоки. И макар търговията да се е възстановила до нивата от преди пандемията, експерти смятат, че обемът й щеше да е много по-голям, ако не беше Брекзит.


Привържениците на Брекзит обещаваха по-малко имигранти и повече работни места за самите британци. Вместо това недостигът на работна ръка се влоши, тъй като за гражданите на ЕС вече е по-трудно да се установят в страната.


„Краят на свободното движение в евросъюза означаваше триста и тридесет хиляди по-малко работници в Обединеното кралство. Това е само един процент от работната ръка, но в някои сектори се отрази сериозно – те се равняват на 8% от служителите в транспорта, четири на сто в хотелиерството и три процента в търговията, което доведе до недостиг. И това вероятно е една от причините британската да е единствената богата икономика, която е по-малка и бедна от преди пандемията.“


Студентите от страни от ЕС, постъпващи в британските университети са намалели наполовина през последната академична година – от близо 67 хиляди на 31 хиляди души. Спадът се дължи най-вече на по-високите такси, които учебните заведения обявиха за студенти от общността, които може да са до три пъти по-високи от тези на британските им колеги.


Операторът на железопътната линия под Ламанша Евростар твърди, че влаковете пътуват с една трета по-малко запълнени места. През 2019 с Евростар между Великобритания и Франция са пътували около 19 милиона души годишно, за миналата година броят им е малко над 14 милиона. По-бавните паспортни проверки водят до намаляване на пътнико потока.  


Според Ананд Менон от Института „Великобритания в променяща се Европа“, Лондон няма и не е имал ясна визия за бъдещето си извън общността.


„Един от проблемите с Брекзит е, че правителството не състави ясна стратегия каква трябва да бъде британската икономиката извън Европейския съюз. Докато не направим това, много трудно ще се възползваме от каквито и свободи да ни дава Брекзит.“


Вече няма връщане назад, дори за водещите политически партии във Великобритания, подчертава Менон.


„Брекзит промени политическия дебат и сега прекарваме много време да говорим за неравенството, за разликата между бедните и богатите региони на страната. Освен това Брекзит накара хората да се заинтересуват от политика, което не беше така преди.“


Лейбъристите имат двуцифрена преднина в социологическите допитвания по-малко от две години преди следващите редовни парламентарни избори и остават убедени, че с пренебрегване отрицателния ефект на Брекзит управляващите няма да постигнат обещаното светло бъдеще, казва депутатът Анджела Ийгъл.


„По-зле сме, с по-малко възможности за много хора, британците бяха подлъгани. А брекзитиърите в правителство сега разбират, че не могат да изпълнят оптимистичните си обещания. Трябва много внимателно да обмислим ролята на страната си, след като се откъснахме от общността, в търговски и икономически смисъл, така че да имаме растеж вбъдеще.“


Консерваторите, начело с премиера Риши Сунак остават непоколебими привърженици на излизането от Европейския съюз и смятат, че са постигнали огромен напредък, възползвайки се от свободите, предоставени от Брекзит. Депутатът консерватор Андреа Лийдсъм продължава да е уверена в правотата на решението.


„Бях убедена и продължавам да съм, че бъдещето на Великобритания е извън Европейския съюз. Беше удоволствие и привилегия да убедя британците в това, вложих много страст в кампанията за напускане. Смятам, че е най-доброто решение, което сме взимали, просто се изисква време, особено с пандемията, агресията на Путин в Украйна, поскъпването на живота и енергията.“


На този фон британският министър на финансите Джереми Хънт представи план за икономически растеж, който има за цел да се възползва от възможностите след Брекзит и залага на "зелените" енергии, биотехнологиите, инфраструктурата, дигиталните и творческите индустрии.

Британският външен министър Джереми Хънт.

Джереми Хънт заяви, че амбицията му в дългосрочен план е да предостави на Великобритания "най-конкурентния данъчен режим сред водещите страни". "Трябва да превърнем Брекзит в катализатор", подчерта Джереми Хънт.


„Истинските доходи не се вдигнаха колкото е възможно. Увереността в бъдещето обаче започва с откровеност в настоящето. Искаме да сме една от най-проспериращите държави в Европа и имам план за постигането на тази цел. Планът ни за растеж е наложен и захранен от Брекзит. Желанието да се превърнем в икономика с високи заплати и високо квалифицирани работници се споделя от всички. Трябва да превърнем Брекзит в катализатор на смели решения и да се възползваме от гъвкавите възможности, които ни предоставя.“


По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ Протестът преминава в особена атмосфера от сблъсъци на мнения от страна на управата на РАИ,..

публикувано на 06.05.24 в 19:13