Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра.

То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то придобива едва през 2012 година.

Мемориалът е включен в националния регистър на военните паметници в България. 

Той е колективен - кocтницa и вoeннo гpoбищe. 

Посветен е нa зaгинaлитe в Πъpвaтa cвeтoвнa вoйнa и в Дoбpyджaнcĸaтa eпoпeя пpeз 1916 г. бългapcĸи вoини. Но всъщност мястото се оформя като военно гробище доста по-рано, поясни Вера Милева от Историческия музей в Силистра.

Сегашния си вид то придобива през 1916 година. За строежа му тогава са били похарчени 130 000 лева.

Според откритите данни в силистренското военно гробище са погребани 53-ма воини.

Снимки: Незабравка Кирова


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.  Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди..

публикувано на 28.05.24 в 05:10
Снимката е илюстративна, архив.

Френска фрегата е заловила 2,4 тона кокаин, превозван с венецуелска рибарска лодка

Френският военноморски флот е заловил 2 тона и 400 килограма кокаин, превозван на венецуелска рибарска лодка в Атлантическия океан. Това съобщи "Франс прес", като се позова на отдела на френските карибски въоръжени сили.  След информация от митническите власти хеликоптер от френска фрегата е транспортирал екип до рибарската лодка на около 1500 километра..

публикувано на 28.05.24 в 04:52
Ямбол - изложба „Български владетели и исторически битки“

С изложба и възстановка започват проявите за Деня на Ямбол

С изложбата „Български владетели и исторически битки“ започват проявите, свързани с празника на Ямбол - Св. Дух.  . С възстановка край Средновековната крепост до Градския парк и творбите на  художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще започнат проявите, посветени на Деня на Ямбол, който тази година се отбелязва на 24 юни...

публикувано на 28.05.24 в 04:43

Русия е предложила оръжия на Судан в замяна на база на Червено море

Кремъл е предложил оръжия на Судан в замяна на военноморска логистична база на Червено море, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на судански генерал. Русия подкрепя и двете страни в гражданската война в Судан, за да постигне амбицията си за военна база на Червено море, пише "Таймс". Москва се е съгласила да достави оръжие на държавната армия на..

публикувано на 28.05.24 в 04:28
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради израелската атака в Рафах

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание след израелската въздушна атака срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа, при която загинаха най-малко 45 души. Израел обяви, че случилото се е "трагичен инцидент", но критиките срещу страната се увеличават. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар на Израел..

публикувано на 28.05.24 в 04:13
Киър Стармър

Британски бизнес лидери в подкрепа на лейбъристите

Във Великобритания десетки бизнес лидери са подписали писмо, подкрепящо икономическите планове на опозиционната Лейбъристка партия преди общите избори на 4 юли, като казват, че е „време за промяна“. В писмото 121 основатели, изпълнителни директори и бивши ръководители в редица фирми за финансови услуги, търговия на дребно и производство..

публикувано на 28.05.24 в 03:56
Йоргос Герапетритис

Гръцкият външен министър настоя за незабавно спиране на военните действия в Близкия изток

За незабавно прекратяване на военните действия в Близкия Изток призова гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис. Опозицията също настоява за мирни преговори. Позицията на Гърция по събитията в Близкия Изток е незабавно прекратяване на военните действия, освобождаване на заложниците и отваряне на допълнителни хуманитарни коридори, заяви гръцкият първи..

публикувано на 28.05.24 в 03:48