Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Важно е кой ще спечели надприказването кой е виновен да стигнем пак дотук"

Първан Симеонов: Популисткият вот може да се надява на по-сериозен резултат на тези избори

Това може да увеличи шанса за съставяне на правителство, смята социологът

Снимка: Борислава Борисова

"В следващите два месеца ще е важно кой ще спечели надприказването на тема кой беше виновен, за да се стигне пак дотук. Който бъде припознат като виновен, може би ще трябва да се примири с по-нисък изборен резултат".

Това каза пред БНР социологът и политически анализатор Първан Симеонов.

По думите му, ако партиите "успеят да вдигнат избирателната активност за себе си - било то с хартиеното гласуване, било с хартиеното отчитане":

"Казвам го с усмивка, но това може да доведе до различни изкривявания, които да проличават още по-рязко на фона на органично ниска избирателна активност на тези избори". 

Според Първан Симеонов казусът, свързан с отношенията на страната ни със Северна Македония, трябва да бъде отчетен:

"Партиите, които по-отблизо се занимават с тази тема, ще могат евентуално да разчитат на някакви съживявания и прегрупирания. Трябва да се следи какво става около бариерата за влизане в парламента. Защото това дали ще влезе някой по-малък, може да се окаже много важно затова дали има шанс да се създаде после правителство. Това може донякъде да отблокира политическия процес".

Подписките за референдумите на "Възраждане" и на "Има такъв народ" ще бъдат паралелни кампании, които ще усилват резултата на тези политически сили, смята социологът.

"Радикалният или популисткият тип гласуване може да се надява на по-сериозен резултат на тези избори".

По думите на Симеонов този радикален вот може да увеличи шанса за съставяне на правителство, защото:

"Ако има радикална заплаха, може да има повече мъдрост в главите на мейнстрийм партиите. Ако войната ескалира, по-възможно е да се предпочете в България да има по-стабилен тип управление. Ако има някаква заплаха, тя може да подейства отрезвяващо и помъдряващо".

БСП сега е ключът, подчерта политическият анализатор и обясни:

"БСП е формацията, която доказа през последните години, че може да превключва от блок в блок. ... Ако БСП се навие да подкрепи един от двата блока, става диспечер. Това, което казвам, е крайно трудно, но Корнелия Нинова на всяка цена ще търси политическо оцеляване, което ще я направи максимално гъвкава".  

Интервюто на Явор Стаматов с Първан Симеонов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55