Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В общата селскостопанска политика не стоим добре"

Доц. Огнян Боюклиев: Да се стремим не към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи

"Забравихме вкуса на българските зеленчуци"

доц. Огнян Боюклиев
Снимка: Борислава Борисова, БНР

Политиката бърка икономиката. Това каза пред БНР доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Административно няма как да задържиш цените. Нито ще има рязко повишаване, нито падане на цените, каквото и да прави правителството, заяви той и сравни административния контрол върху цените с пружина.

Излязохме от една криза – ковид, и дойде войната. Изведнъж газът се повиши скокообразно. Ние сме голям производител на зърно – 86% от площите ни са зърно. Имаме скъпа реколта, от която правим фураж, с който храним животните, описа възходящия цикъл на поскъпване Огнян Боюклиев.

Изкупната цена на млякото стигна 1.20 лв. За да произведеш обаче този литър мляко, само фуражът се е вдигнал почти два пъти. Цената на дребно достигна европейски нива, а изкупната цена за млякото е под средната за ЕС, посочи той.

В общата селскостопанска политика не стоим добре. Държавата може да регулира в рамките на тази европейска политика, смята доц. Огнян Боюклиев.

Не е нужно държавата да субсидира тока на бизнесмена, който има казино и на този, който мели зърно, подчерта в анализа си той.

Не трябва да се стремим към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи, категоричен е Боюклиев.

В най-модерните квартали на Париж има фермерски пазари. Търговските вериги във Франция търсят местния производител, даде пример той.

Ние забравихме вкуса на българските зеленчуци. 80% от зеленчуците са внос, изтъкна Огнян Боюклиев.

"Полските ябълки дойдоха в България с левче напред, а нашите производители на хубави сортове ги ликвидират, защото не могат да издържат" – от 2014-а е това, коментира експертът. Според него не са виновни ЕС и общата европейска политика, а нашите министри, "защото няма кой да тропне и да каже – така не става!"

"В градовете консумираме хляб от търговските вериги. Този хляб се изпича пред нас, вкусен е, но се прави от вносни хлебопекарни смеси и заготовки, замразени и т.н. Трябва да видим хляб и хляб. Има различни видове хляб", каза още доц. Боюклиев в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО: Хората все още не усещат колко е спешна ситуацията с резистентните микроби

Губим способността си да лекуваме дори най-често разпространените инфекции, както и да извършваме животоспасяващи операции вследствие на антимикробната резистентност. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ доктор Филип Матю от Световната здравна организация. Раждане, трансплантация на органи и дори вадене на зъб могат да се превърнат в опасни и..

обновено на 21.11.24 в 15:00

Политическата нестабилност пречи на приемането на Националната програма за антимикробна резистентност

Постоянната смяна на правителства в България пречи на приемането на национална програма за борба с антимикробната резистентност. Това заяви за „Хоризонт“ доцент Иван Иванов от Националния център по заразни и паразитни болести.  При прекомерната употреба на антибиотици микроорганизмите спират да се влияят от лечение с лекарства, като по данни на..

обновено на 20.11.24 в 21:51

Скъсана ли е връзка между цивилизационния и технологичния напредък?

" Съществуването е винаги някакъв парадокс, който трудно можем да си обясним . Появяваме се от нищото и целият ни жовот е пътуване към нищото...За хората, които са "подпрени" на вярата светът може би да изглежда по-различен, но безспорно е, че има една територия на непознаваемото , която каквато и наука да го заобикаля, каквито и открития да..

публикувано на 20.11.24 в 17:34

Столичен ресторантьор: Има протекции и чадър за част от бранша

" Има странна симбиоза между част от регулаторните и контролиращите органи и част от ресторантьорския бранш ", изказа мнение пред БНР Дарин Стойков, който е собственик на заведение в София. Той допуска, че има данъчни протекции и политически чадър за част от бранша . Според него обаче протекциите не свършват в контролния орган, а..

публикувано на 20.11.24 в 15:32

Все още всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

" България е поела в една не много добра посока. Все още всяко трето дете в България живее в риск от бедност и от социално изключване , което автоматично го лишава от всички възможности, които биха му позволили да развие пълния си потенциал". Това заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор "Комуникации" в УНИЦЕФ-България. На днешния..

публикувано на 20.11.24 в 11:51

Търговията с домашни любимци - бизнес за милиони

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" съобщи, че 80% от кучетата, които се продават на пазара в Европа, не могат да бъдат проследени до проверени и легални източници . Това на практика означава, че няма информация каква е историята на животното и в какви условия е родено и отглеждано до продажбата. Оказва се, че..

публикувано на 20.11.24 в 09:41

Увеличават се участниците в движението "100-те национални обекта"

Преди дни в София се състоя церемонията по награждаване на печелившите участници в Националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта" . В списъка на годишната игра с награди участваха общо 2468 притежатели на отличия.  Тази година участниците в движението се увеличават с около 50 000, а от създаването му през 1966 г...

публикувано на 19.11.24 в 12:13