Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев за "Магнитски": Благодарност за нашите съюзници, в България има проблеми, които те виждат

Корупцията е основен проблем, който трябва да атакуваме много сериозно, каза лидерът на "Български възход"

Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Корупцията е основен проблем за България, който трябва да атакуваме много сериозно. Само говоренето за корупция не е достатъчно. Трябват реални действия. Това заяви пред журналисти лидерът на партия "Български възход" Стефан Янев, който коментира актуализирания списък по закона "Магнитски" в САЩ:

"Благодарност за нашите съюзници и партньори, за тяхната загриженост по отношение на това, че в България има проблеми, които те ги виждат. И е нормално съюзници и партньори да подават такава информация към България и към българското общество. Разбира се, става въпрос за законодателство, което е в съответните държави, съответно в САЩ и Великобритания, което е до голяма степен неприложимо в ЕС, включително и в България -  държава-членка на ЕС. Тоест, от гледна точка на законодателството, нашият фокус е върху българското законодателство и българската правораздавателна система като такава", каза Стефан Янев.

Усилията за смислена правна реформа трябва да продължат така, че правораздавателната система да работи съобразно очакванията на българските граждани и в техен интерес. Така, че наистина да се създават условия за справедливост и правосъдието да бъде така работещо, че никой да не се чувства над закона, каза Стефан Янев и допълни:

"Нашата теза винаги е била: сериозна реформа в правораздавателната система, която преминава през промени в Конституцията, каквито са и препоръките на нашите партньори от Европейския съюз. Тези специалисти, които работят в рамките на Венецианската комисия, и техните препоръки са точно в този смисъл. А промените в Конституцията преминават през едно мнозинство, което се нарича в парламента "160 плюс" гласа". 


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40
Атанас Запрянов

Запрянов: Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули

Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули, коментира в парламента служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Първа и най-важно беше да задействаме модул от нашата Военна полиция, тъй като се оказа, че колегите от МВР не разполагат с бронирана техника, която е способна да влезе и да огледа района...

публикувано на 26.07.24 в 19:32

НС излиза в лятна ваканция от 17-и до 31-ви август

Парламентът гласува да си съкрати предвидената в Правилника за работата и дейността на Народното събрание едномесечна лятна ваканция, като депутатите ще работят до 16 август включително и ще почиват от 17-и до 31-ви август. Решението беше подкрепено със 122 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 23 независими депутати.   С подкрепената..

публикувано на 26.07.24 в 19:18

НАП: Приходната администрация не прави проверки под политически натиск

От Националната агенция за приходите определиха изявлението на Джевдет Чакъров, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на ДПС, като "груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции". "Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не..

публикувано на 26.07.24 в 18:34
Делян Пеевски

Делян Пеевски със сигнал до прокуратурата заради твърденията за "масирани проверки" на изключени от ПГ на ДПС депутати

Единият от председателите на ДПС Делян Пеевски изпрати сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор за проверка на твърденията за "масирани проверки" срещу изключените от парламентарната група на Движението депутати.  В сигнала се изразява тревога от създаването на предпоставки за "използването на институциите за решаване на вътрешнопартийни лични..

публикувано на 26.07.24 в 18:23

Ситуацията с взривените складове за фойерверки в Елин Пелин все още не е напълно овладяна

Ситуацията с взривените складове за фойерверки все още не е напълно овладяна. Основната версия, по която работи полицията, е човешка небрежност. Това стана ясно от изявление на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев в следобедните часове. Жителите на Гара Елин Пелин се завърнаха по домовете си. Част от тях прекараха нощта в спортната зала..

публикувано на 26.07.24 в 18:08

С решението на КС се връща положението отпреди конституционните промени в съдебната система

Конституционният съд (КС) отмени съдебната реформа, въведена с Шестата поправка на Основния закон, но запази новия модел на служебното правителство. Оцеля механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници.  В съдебната система се връща положението отпреди промените. Възстановени са правомощията на главния прокурор и..

публикувано на 26.07.24 в 17:48