Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "събуждането" едновременно на толкова много политически субекти може би има идея за разсейване на вота, предполага социологът

Добромир Живков: Тепърва ще има електорални миграции, картината се раздвижва

"Всички партии, с изключение на "Възраждане", отбелязват спад в позитивното отношение"

Добромир Живков
Снимка: Личен архив

Тепърва ще имаме електорални миграции.

Това прогнозира в интервю за БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет Линкс".

"Можем да кажем, че картината се раздвижва, особено имайки предвид нарастващия брой коалиции, които се регистрират за тези избори, което може да определим в някаква степен като изненадващо."

Няма новоизгряващи звезди. Почти всички дали заявка за изборите са вече участници в българската политика и са условно нови, отбеляза социологът, но той вижда в това "импулс", който може да доведе повече избиратели до урните. Живков очаква доста фрагментирана и шумна предизборна кампания.

"Събуждането" едновременно на толкова много политически субекти и то в избори, които няма да произведат устойчив резултат във времето напред, у мен остава впечатлението, че може би има и някаква идея за разсейване на вота, разсейване дори на комуникационната среда, да се появят колкото може повече говорители. Още по-сериозно фрагментиране, като резултат още по-сериозна роля на президента в прякото управление на страната. Нека си задаваме въпроса – защо тези политически сили излизат точно в този момент, какво биха постигнали в тази ситуация? Малко странно изглежда", коментира социологът в предаването "Преди всички".

"Всички партии, с изключение на "Възраждане", отбелязват спад в позитивното отношение. Сходна е и картината при политическите лидери", регистрира Добромир Живков.

Според него изненади са възможни, защото "ситуацията е различна от петък насам" и тепърва ще се оценява какъв ефект биха имали вторите санкции "Магнитски" върху подкрепата за ГЕРБ.

"Магнитски", с толкова сериозен удар – това е вторият човек в управлението на страната, министърът на финансите (Владислав Горанов – бел. ред.) – има възможност да има отлив от ГЕРБ. Точно тази динамика все още не можем да я уловим и ще се прояви чак на самите избори."

По думите му "Магнитски" ще повлияе най-вече на "меките" избиратели и "със сигурност по някакъв начин ще подейства".

БСП е най-застрашена от сериозен спад на изборите – "от отливане на техния електорат към "Възраждане" и може би към ПП", смята социологът.

"Преразпределението на електората на БСП може да се случи към ПП, "Възраждане", до някаква степен "Български възход" като ценностно близка."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Холцнер: Очакваме инфлацията да продължи да спада

Въпреки сложната геополитическа обстановка икономиката в Централна и Източна Европа се стабилизира, а страните-членки на ЕС отчитат ръст. Това е основният извод на Института за икономически анализи във Виена, който публикува наскоро своята пролетна икономическа прогноза за 23 държави на Стария континент. "Покачва се покупателната способност и това..

публикувано на 08.06.24 в 13:19

ЕЦБ сваля лихвите за първи път от преди пандемията. Какво означава това?

Европейската централна банка намали завчера водещите си лихви с 25 базисни пункта за първи път от 2019 година. Решението беше очаквано, но срещна критики, защото инфлацията в еврозоната отново е възходяща. През май общият индекс е 2,6 на сто при 2,4 през април. Това породи въпроса дали не прибърза ЕЦБ с лихвеното намаление. 25 базисни пункта..

публикувано на 08.06.24 в 12:56
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Личи търсене за ново. Патовата ситуация горе води до набъбване на други опции

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение . Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми , отбеляза Симеонов, като даде пример с ПП..

публикувано на 07.06.24 в 08:56
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ . На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на..

публикувано на 06.06.24 в 07:59

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42