Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната на НАТО обсъждат нови политически насоки и засилване на производството на оръжие

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във втория ден от заседанието си министрите на отбраната на НАТО ще одобрят новите политически насоки за планиране на отбраната за следващите няколко години, както и подсилването на производствения капацитет на Пакта. Това съобщи преди началото на срещата генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Според Столтенберг новите насоки ще гарантират, че Алианса разполага с необходимите възможности за надеждна отбрана.

Министрите ще обсъдят и подсилването на производствения капацитет, по-точно как да увеличат производството на муниции и оръжия и какви мерки да предприемат за защита на критичната инфраструктура, в т.ч. на подводните тръбопроводи и кабели. Всичко това изисква ресурси, затова ще обсъдим  как да поддържаме и увеличим разходите, каза още генералният секретар. Той определи войната в Украйна като "най-голямата криза на сигурността в Европа след Втората световна война" и припомни, че по тази причина е подсилен източният фланг - 40 хиляди войници под командването на НАТО са в източната част на Алианса заедно със значителна морска и въздушна логистика, а броят на бойните групи е удвоен от 4 на 8.

Вчера Столтенберг заяви, че президентът Путин е подценил два ключови фактора - силата и куража на украинския народ и единството на НАТО.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Г-7: Русия трябва да плати 486 млрд. долара обезщетение на Украйна

Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7) , в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на 486 милиарда долара. "Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на..

публикувано на 14.06.24 в 21:43

Украински деца от окупирана от Русия територия са върнати в части на страната, контролирани от Киев

12 украински деца, които са се намирали на окупирана от Русия територия, са били върнати в частите   на страната, контролирани от Киев. Украинският губернатор на южната Херсонска област Олександър Прокуди съобщи в "Телеграм", че става въпрос за 3 момчета и 9 момичета на възраст между 2 и 17 години. Киев обвинява Москва, че е отвлякла..

публикувано на 14.06.24 в 20:42

От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонг на плажа

Голяма разлика има в цените на сянката на гръцките плажове. От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонги на плажа. Туристите избират според възможностите си. На много места в северната част - Халкиди, Кавала и дори на остров Тасос, може срещу едно кафе от 5 евро да ползвате през целия ден чадър и шезлонг. Много..

публикувано на 14.06.24 в 20:29

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните. Обилните валежи продължили близо 15 минути и всичко побеляло. Първоначално градушката била ситна, но после ледените късове станали с големината на орех. Унищожени са посевите от фасул, картофи, домати. Няма информация за нанесени щети по инфраструктурата и по покривите..

публикувано на 14.06.24 в 20:22

ЦИК обяви с решение депутатите, избрани за следващото НС

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващото Народно събрание. Преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два район. Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, председателите на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров избраха съответно Кърджали и Силистра. Кирил Петков и Асен..

публикувано на 14.06.24 в 20:16
Папа Франциск говори за изкуствения интелект на среща на Г-7

Папа Франциск пред Г-7 : Изкуственият интелект е очарователен и страховит

Папа Франциск се изказа пред разширеното заседание на срещата на върха на Г-7, която се провежда под председателството на Италия в Борго Егнация в област Пулия. Той е първият Глава на Римокатолическата църква, който участва на такова събитие. Темата му за изкуствения интелект започна с думите: "Изкуственият интелект е очарователен и..

публикувано на 14.06.24 в 19:58
Риши Сунак, британски премиер

Риши Сунак: Единствената анкета, която има значение, са самите британски избори на 4 юли

Британският премиер Риши Сунак реагира на шокиращата новина, че "Реформирай Обединеното кралство" вече изпреварва неговата Консервативна партия с думите, че единствената анкета, която има значение са самите общи избори на 4 юли. Последното проучване на общественото мнение във Великобритания на YouGov за вестник "Таймс" отреди 19% одобрение..

публикувано на 14.06.24 в 19:52