Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима задържани за случая с откритите 18 мъртви мигранти в камион край София

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Четирима души са задържани във връзка с откритите 18 мъртви мигранти в камион край София, като двама от тях са задържани в Бургас, а трети - в София, заявиха пред репортери директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов и главен комисар Атанас Илков, директор на Националната полиция.

Те остават в ареста за 24 часа, като все още не са им повдигнати обвинения. Борислаф Сарафов отбеляза, че полицията е заловила заподозрените в собствените им домове.

Директорът на главна дирекция “Национална полиция” главен комисар Атанас Илков уточни, че един от арестуваните вече е излежал ефективна присъда за каналджийство от 5 месеца и настоя предложенията на МВР за увеличаване на наказанията да бъдат приети от следващия парламент.

"В 14.15 часа получихме сигнал за тел. 112 от гражданин, който е преминавал по пътя, че е установил лица с профила на мигранти. Непосредствено след това те са го отвели до товарния автомобил, където установяват наличието на починалите граждани на Афганистан", посочи главен комисар Атанас Илков.

Задържан е и собственикът на камиона, който е от Бургас, потвърди той.

"Тогава, когато законодателните промени бяха внесени през ноември, те си останаха в предзаконодателна фаза и всички виждаме, че ефективна присъда от пет месеца не е достатъчна, за да се противопоставим на каналджиите, които осъществяват тази престъпна дейност".

Ако се докаже съпричастността им към случая, ще бъдат обвинени, допълни Сарафов и уточни, че става въпрос за каналджийска дейност.

"Взети са 16 ДНК проби от камиона, като това ще позволи да стане ясно кой го е управлявал. На четири адреса в страната се извършват обиски", каза още зам.-главният прокурор.

"В камиона са пътували 52 души, като по първоначална информация те са от Афганистан. Те са влезли в България преди няколко дни през границата с Турция, след като са прескочили оградата на границата с помощта на стълба. Прекарали са няколко дни в гората и след това са натоварени на камиона, в който бяха открити", посочи Сарафов.

Само разследването на смъртта на мигрантите се поема от Националната следствена служба (НСС).

Сарафов уточни, че се извършва оглед на мястото от НСлС, прокуратурата и МВР.
По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43

ПГ на ДПС се раздели, Джевдет Чакъров е сред гласувалите срещу Желязков

Тлеещото напрежение в ДПС днес доведе до разцепление в парламентарната група. 15 депутати избраха да последват поръката на почетния председател Ахмед Доган и да не подкрепят правителството, сред тях е един от настоящите председатели на Движението - Джевдет Чакъров. Останалите 30 се съобразиха с волята на другия председател – Делян Пеевски,..

публикувано на 03.07.24 в 18:33

Продължава масовото изселване от Хан Юнис

Продължава масовото бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на пътя, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава "Ройтерс". Разположеният в централната част на Ивицата Газа град Деир ал Балах вече е пренаселен със стотици хиляди бежанци вследствие от поредното засилване на бойните действия между..

публикувано на 03.07.24 в 18:28

Душана Здравкова: Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората

Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората .  Това очакване изказа пред БНР Д ушана Здравкова, съдия и бивш евродепутат от ГЕРБ, и добави, че трябва да има промяна в партийния модел изцяло . " Да видя предложение за правителство, което е "още от същото", за мен беше огромно разочарование . Това не е правителството, което съм очаквала...

публикувано на 03.07.24 в 18:18
Орхан Исмаилов

Орхан Исмаилов: Пеевски ще бъде запомнен, че е проклятието на ДПС

В тази криза Делян Пеевски трябва да се освободи и аз съм готов да му помогна , заяви Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на партията "Свобода и достойнство", в интервю пред БНР. В предаването "12+4" той коментира процесите в ДПС и 14 депутати, които гласуваха против кабинет на ГЕРБ-СДС. "Това, което..

публикувано на 03.07.24 в 18:05
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Пеевски приключи! Доган не може така да предаде ключовете за ДПС

Смятам, че Делян Пеевски приключи . Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата", и коментира: "Това, което направи Пеевски, е нещо много голямо. Ахмед Доган не може точно така да предаде ключовете за партията ". Пеевски призна за препоръка от Доган, но "хората искат правителство" Пеевски: Видяхме, че..

публикувано на 03.07.24 в 17:33