Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Не виждам проблем в решението на ЦИК бюлетините да се броят общо

Служебният министър-председател Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Гълъб Донев не смята, че решението на ЦИК в протоколите от изборите да се записват общо резултатите от машинното и хартиеното гласуване, може да доведе до нарушаване на честността на изборния процес. Той направи коментара си след участие в заседанието на Общото събрание на Националното сдружение на общините:

"Всички технически средства, които гарантират това видео за заснемане на броенето, съответно, на резултатите ще бъдат утвърдени, определени от съответната комисия, която ще се занимава със съответната поръчка".

Процедурата за осигуряване на видеонаблюдението в секциите ще бъде прозрачна, добави Донев:

„Процедурата, която ще бъде проведена, ще бъде прозрачна, така че всички технически средства, които гарантират това видеозаснемане на броенето, съответно на резултатите от изборите, ще бъдат утвърдени и определени от съответната комисия, която ще се занимава със съответната поръчка“.

"Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота – и на хартиения, и на машинния, и на резултатите при сборното записване на двата вота. Но би било добре да се записват отделно и машинният, и хартиеният, за да се види хората, които са предпочели да гласуват машинно какъв е техният дял от всички останали, които гласуват“, отбеляза служебният премиер и допълни, че решението на ЦИК е такова и не вижда проблем и в тази област.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници в София решават съдбата на Четвърта градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред.  СОС обсъжда сливане на болници и нови мерки за разделно събиране на отпадъци Въпреки че идеята за сливане на..

публикувано на 26.07.24 в 08:48
Държавен фонд

Изтича срокът стопаните, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби да подадат заявления за помощ de minimis

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13..

публикувано на 26.07.24 в 08:36
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Нинова си представяше лявото обединение като Варшавския договор. Трябва да е като ЕС

Ако се прави обединение на лявото, то трябва да е качествено ново. Корнелия Нинова си представяше лявото като Варшавския договор – БСП в ролята на Съветския съюз и малки сателитни партии, които изпълняват, а ако не го правят – им пращат танкове. Ако ще правим нещо ново и различно, то трябва да наподобява Европейския съюз. Това заяви..

публикувано на 26.07.24 в 08:29

Пирогов: Борим се за живота на 20-годишното момиче, което пострада при взривовете

"Единият пациент загина вчера късно вечерта въпреки положените от усилията колеги. Моите съболезнования към близките. Загина мъжът, който е 48-годишен.  В момента се борим за живота на 20-годишното момиче, което за съжаление е с доста обширни изгаряния  и с инхалация на отровни газове, което прави ситуацията изключително тежка. Нещата не опират само..

публикувано на 26.07.24 в 08:27

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". Според Николай..

публикувано на 26.07.24 в 08:07

КС обявява дали Шестата поправка противоречи на Конституцията

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще обяви - противоречи ли на Основния закон Шестата поправка на Конституцията. Непосредствено след приемането на промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото Народно събрание жалби срещу тях подадоха президентът Румен Радев и депутати от опозицията, припомня..

публикувано на 26.07.24 в 07:59

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгаряния. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който  отново е на мястото на инцидента. Към 7:45 ч. той заяви пред медиите: Продължават..

публикувано на 26.07.24 в 07:54