Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: С агресията срещу Украйна Русия постави на изпитание мира в целия свят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западът не е планирал да напада Русия, заяви американският президент Джо Байдън в своето специално обръщение по повод първата годишнина от началото на руската военна инвазия в Украйна. 

"Съединените щати и европейските страни не искат да контролират или унищожат Русия. Западът не е планирал да напада Русия, както Путин каза днес. Тази война никога не е била необходимост. Тя е трагедия. Президентът Путин избра тази война и продължението ѝ всеки следващ ден е по негов избор. Ако Русия спре да атакува територията на Украйна, войната приключва. Ако Украйна спре да се защитава, Украйна приключва. Заради това ѝ даваме възможност да се защитава".  

Байдън заяви, че водената от Съединените щати коалиция от над 50 страни ще продължи да предоставя военна помощ на Украйна и че Русия никога няма да постигне победа във войната. 

"Един диктатор, който е решил да възроди една империя, никога няма да укроти любовта на хората към свободата. Бруталността няма да сломи свободната воля. Украйна никога няма да се превърне в руска победа".  

Думи на американският президент, който многократно повтори, че Западът и НАТО са единни в подкрепата си за Киев. Байдън обяви, че догодина, когато алиансът чества 75-години от създаването си, годишната среща на организацията ще се проведе в Съединените щати. Той завърши речта си във Варшава със следните послания.  

"Защитата на свободата не е работа за един ден или за една година. Решенията ни през следващите 5 години ще определят живота ни през следващите десетилетия. Няма по-сладка дума от свободата и действията ни сега трябва да гарантират, че нашите деца и внуци също ще познават значението ѝ. Нека Бог защитава войниците ни, нека благослови героите на Украйна и всички, които защитават свободата по света".  



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горски пожар до село Кокошиняц, близо до Свети Николе, Северна Македония, 30 юли 2024 г.

Над 30 пожара са гасили огнеборците в РСМ днес, 15 от тях още са активни

Над 30 пожара са гасили огнеборците в Република Северна Македония днес, като 15 от тях са все още активни, а горещото време и вятърът затрудняват работата на пожарникарите. Усилията на аварийните екипи сега са насочени най-вече към Дойран. РСМ отново е потърсила помощ за справяне с пожарите, обхванали страната, чрез механизмът на ЕС за гражданска..

публикувано на 30.07.24 в 18:40

Оповестиха самоличностите на жертвите на атаката в Саутпорт

Три деца починаха след атаката с нож в английския град Саутпорт. Пет други и двама възрастни остават в тежко състояние. През последния час бяха оповестени самоличностите на жертвите на атаката. Това са три момичета на шест, седем и девет години. Родителите на 9-годишното дете са португалци, които живеят в Саутпорт.  Британският министър на вътрешните..

публикувано на 30.07.24 в 18:38

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка северно от Серес. Тези райони горят вече 11-и ден.  Вече няма активен фронт на огъня, но противопожарните сили на място остават, заяви кметът на гръцката община Синтики Йоргос Тациос. В социалните мрежи той написа, че пожарът е възникнал от мълния. По думите му горящият..

публикувано на 30.07.24 в 18:16

Ана Боянова: Проф. Иво Керемидчиев е човек от бъдещето, посветил живота си на музиката

Проф. Иво Керемидчиев е човек визионер, човек от бъдещето, защото с голям размах и мисъл и действал с голям професионализъм. Всичко, което е правил е с приносен характер и в името на просперитета на специалността „Звукозапис“ и за българската музикална култура. Съжалявам, че не съм го срещнала приживе. Това каза за в интервю пред БНР Ана..

публикувано на 30.07.24 в 18:07

Евакуират 2 села в община Струмяни заради големия пожар в Малешевската планина

Евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево в община Струмяни, област Благоевград,  заради бързо разрастващия се пожар, който избухна по обед в Малешевската  планина край границата с Република Северна Македония.  Пожар е избухнал край границата с РСМ Изключителна тежка остава ситуацията с пожара в планината Малешевска:..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Разрушения в бежанския лагер Ал Бурейдж в централната част на Ивицата Газа, 29 юли 2024 г.

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис след едноседмична операция срещу "Хамас", като остави след себе си разрушения и десетки трупове, съобщава агенция Ройтерс. Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис 90 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис Продължава масовото изселване от..

публикувано на 30.07.24 в 17:48

Нараства заплахата за украинския град Торецк, на фронтовата линия в Донбас

Нараства заплахата за украинския град Торецк, който се намира на фронтовата линия в Донбас, съобщава Ройтерс. Руското министерство на отбраната обяви, че войските му са превзели село на 6 километра югоизточно от града. Според британското военно разузнаване руснаците са навлезли и в близкото градче Ню Йорк, в южните покрайнини на Торецк.  Отделна..

публикувано на 30.07.24 в 17:39