Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг уверен в победата на Украйна, Медведев - в тази на Русия

Щети от обстрели по женски манастир в Богородичне, Донецка област на Украйна, 24 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По повод годишнината от началото на войната в Украйна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че руският президент Владимир Путин "не е успял да постигне нито една цел.

"Вместо да изтрие Украйна от картата, той се сблъсква с нация, по-силна от всякога“, каза фон дер Лайен пред репортери в Талин.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че украинците ще победят.

"Свободата не е безплатна. Ние трябва да се борим за нея всеки ден", каза той.

В същото време, и бившият руски президент Дмитрий Медведев обеща страната му да победи.

"Ето защо е толкова важно да постигнем всички цели на специалната военна операция. Да преместим границите на заплахите срещу страната ни възможно най-далече, дори и това да е до границите на Полша", написа в Телеграм Медведев.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция. Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:04
Президентът на Русия Владимир Путин

"В очакване на Путин" - задълбочен поглед към Русия от 90-те

Книгата на Асен Игнатов "В очакване на Путин" ще бъде представена на 13 юни, от 18.00 ч. в "НБУ в Центъра". Игнатов е политически емигрант. Роден е през 1935 г. в Шумен, следва философия, работи в Софийския университет, а впоследствие го спират от преподаване. През 1972 г. отива на международен конгрес и иска политическо убежище в Белгия...

публикувано на 11.06.24 в 11:54
Димитър Главчев

Премиерът отчете провеждането на честни и прозрачни избори

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато беше и основната задача на служебното правителство, заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че потвърждение за добрата организация има и от мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която..

публикувано на 11.06.24 в 11:50
Александър Джартов

Джартов: Най-вероятната причина за пожара в болница "Свети Георги " е незагасена цигара

Най-вероятната причина за пожара в пловдивската болница "Свети Георги " е незагасена цигара. Това съобщи пред БНР директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. "Малко след 21:00 часа е получено съобщение при нас за пожар на 11-ия етаж в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Изпратени са 10 автомобила, като впоследствие се оказва,..

публикувано на 11.06.24 в 11:48

Александър Леви: За първи път европейски избори обръщат политическата обстановка във Франция

Политическото лято във Франция много се сгорещява. Това заяви пред БНР журналистът Александър Леви. Президентът Еманюел Макрон разпусна националното събрание и насрочи извънредни избори, след като претърпя поражение на вота за ЕП. "За първи път в историята тази крайнодясна партия (на Марин льо Пен -бел.ред.) излиза с такъв убедителен..

публикувано на 11.06.24 в 11:41
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Има едни хора, които се явяват не като анализатори, а като пропагандатори

" Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Нейният смисъл е да няма кампания ". Това заяви пред БНР проф. Георги Фотев, социолог, бивш министър на науката и образованието. "Първите измервания се задържаха до края. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС...

публикувано на 11.06.24 в 11:02
Премиерът в оставка Александър де Кро напуска кралския дворец в Брюксел след консултации за нов кабинет, 10 юни 2024 г.

Предварителни преговори за съставяне на правителство на Белгия

Белгийският крал Филип започна първите срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. В неделя белгийските избиратели определиха състава на новия Федерален парламент, на местните власти и националните представители в Европейския парамент. Политически наблюдатели виждат възможност..

публикувано на 11.06.24 в 10:45