Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Народния театър съобщава мотивите си за уволнението на Александър Морфов

Александър Морфов и Велислава Кръстева
Снимка: БГНЕС

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев ще обясни днес пред журналисти мотивите си за дисциплинарното уволнение на главния режисьор на театъра Александър Морфов.

Протести в защита на режисьора се очакват за трети пореден ден.

Подкрепящите Александър Морфов ще изразят своето недоволство от освобождаването му като главен режисьор пред Министерството на културата в два на обед днес за разлика от предишните два дни, когато хората се събираха пред Народния театър.

Пред културното ведомство протестиращите ще искат служебния министър Найден Тодоров да вземе отношение по казуса.

Подкрепа за Морфов дойде и от актьори от други трупи – Милен Миланов от театър „Българска армия“ заяви:

"Сашо Морфов ще остане в историята на българския театър с това, което е направил. А то е изключително значимо".

Докато поддръжниците на Морфов се събират пред министерството на културата по същото време директора на Народния театър Васил Василев ще обясни пред медиите защо го е уволнил. До този момент коментарът му е лаконичен:

"Има закони в тази държава и те трябва да бъдат спазвани. Заповядайте на пресконференция, тя ще бъде публична. Очаквам вашите въпроси и ще бъда насреща".

В писмена позиция ръководството на театъра твърди, че Морфов не е успял да намери диалог със своите колеги. Спектаклите му ще продължат да се играят в Народния театър, а опитите за вътрешно решаване на конфликта не са дали резултат заради външни провокации и системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57