Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на плодове и зеленчуци на среща в "Напоителни системи" заради високата цена на водата

Снимка: БГНЕС

Производители на плодове и зеленчуци настояват да получат информация – как е образувана цената на водата за поливане и защо държавното предприятие „Напоителни системи“ обявява драстично поскъпване на водата броени дни преди крайния срок за подписване на договори.

Днес представители на бранша ще се срещнат с ръководството на Министерството на земеделието и на „Напоителни системи“.

И ако не бъде постигнат компромис - утре производителите излизат на протест.

От позицията на монополист държавното дружество „Напоителни системи“ диктува неизпълними условия, каза за „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков:

„Увеличението е между 200 и 300% в сравнение с цените от 2022 г.“.

Има райони в страната, където цената на водата скача 100 пъти  спрямо посочената от Министерството на околната среда и водите:

„От МОСВ през "Напоителни системи" тя стига с 10 000% надценка до крайния потребител. Този шок ни изважда от релси, защото, ако миналата година поливката на един декар земеделска земя за отглеждане на ягоди и малини е струвала в рамките на 80-120 лв., тази година при тези цени ще струва 780-800 лв., което обърква всички калкулации, планове, предварителни договори".

Ако на днешната среща с министъра на земеделието държавното дружество не преразгледа сметките си, в петък сме подготвили голям протест на производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури, предупреди още Божидар Петков.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май

13 трудови борси организира Агенцията по заетостта през месец май. Четири от тях са специализирани -  в Кюстендил на 14 май за хора в неравностойно положение, на 15 май в Омуртаг ще се търсят кадри за строителството, във Велинград на 21 ще се набира персонал в туризма, в шуменския град Каолиново борсата е за безработни над 50-годишна възраст, на 23 май...

публикувано на 03.05.24 в 13:51
Изображение на Разпятие Христово в Боянската църква

Проф. Зарко Ждраков: Изображението на Разпятието в Боянската църква е български принос в иконографията

Сюжетът на Разпятието се променя в иконографията през вековете. Това каза пред БНР проф. Зарко Ждраков, изкуствовед, преподавател по История на старото българско изкуство в Националната художествена академия. "Ако погледнем развитието на иконографията, до към 10 век Исус се изобразява разпънат с неговия хитон - червен е той. След 10 век хитонът се..

публикувано на 03.05.24 в 13:39

Храмовете във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък

Православните храмове във Велико Търново се изпълниха с богомолци на Разпети петък, дошли да се поклонят пред Сина божи, да съпреживеят кръстната Христова смърт и да минат под плащеницата. В най-скръбния за християните ден свещениците отслужиха Вечерня. Плащеницата беше изнесена с песнопения, посветени на страданията и смъртта Христови...

публикувано на 03.05.24 в 13:35
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има "право" да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото дълго време е необходимо". Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината.  Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лошото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24
Доц. Костадин Нушев

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за това, което сме получили от него, за това, което вече имаме.   Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -   преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие...

публикувано на 03.05.24 в 13:19

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа , каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България. Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и..

публикувано на 03.05.24 в 12:46