Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Прекратяването на договорите за ваксините е свързано със специфични условия

Снимка: Ройтерс

Количествата ваксини срещу Covid-19 са договаряни с производителите им с участието на представители на всички страни-членки - това каза говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер. Той бе помолен да коментира думите на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, че България ще настоява пред Европейската комисия за прекратяване на договора с "Пфайзер", тъй като за миналата година е унищожила 2 млн. дози, а за тази предстои да унищожи още едно огромно количество:
"Всички договори с фармацевтичните дружества бяха направени от екип преговарящи, който се състои от представители на Комисията и на странитечленки. Така че става въпрос за съвместна работа, в която са участвали Комисията и страните членки. Държавите са били съвсем наясно за условията на всички сключени договори с производителите на ваксини. Министрите от Съвета на ЕС дадоха мандат на Комисията и по-точно на преговарящия екип да подновят договорите, за да отговорят по-добре на нуждите на страните членки", каза говорителят на Комисията.
Де Кеерсмакер заяви, че в договорите има условия за тяхното прекратяване, които определи като "твърде технически и специфични". По повод ефективността на ваксините, де Кеерсмакер заяви, че тя е била потвърждавана многократно от Европейската агенция по лекарствата. Ваксините помогнаха да избегнем много смъртни случаи, подчерта говорителят на Комисията.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна

Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна. Онзи ден откриха топлата вода, че вече сме били 6 млн., всичко по читаво се е изнесло тук няма перспективи, особено на фона на геополитическите размествания. Това каза проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, в интервю пред БНР. И..

публикувано на 02.05.24 в 14:45

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където полицията се опитва да премахне барикадите и да разпръсне участниците в пропалестинските протести.  Силите на реда предупредиха демонстрантите да се разотидат или ще бъдат арестувани.  По-рано при сблъсъци между пропалестински протестиращи и поддръжници на Израел са били ранени..

публикувано на 02.05.24 в 14:26

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане на детска болница всъщност започна в края на последния редовен мандат на господин Борисов и също..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на трудовата емиграция. 339 000 души в трудоспособна възраст са..

публикувано на 02.05.24 в 13:57

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на украинските въоръжени сили и сега логистиката ѝ там е съществено нарушена, отбелязва РИА Новости...

публикувано на 02.05.24 в 13:54

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подпомогнати за Великденските празници

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подкрепени за Великденските празници с помощи в рамките на 10-ата кампания "Осинови семейство за Великден", съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците, който е неин организатор. Броят на кипърците, изправени пред финансови затруднения да си осигурят минимално необходимото за Великденските..

публикувано на 02.05.24 в 13:39