Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия продължава да отбранява стратегическия град Бахмут

Автор:
Край Бахмут, Източна Украйна, 4 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия продължава да отбранява стратегическия град Бахмут за да не позволи на руските сили да натрупат военен потенциал за мащабно настъпление- това заяви в интервю за телевизионния канал “Сегашното време” Андрей Бабичев, който е част от отбраната на Бахмут.

"Вече две седмици няма сериозно движение на фронтовата линия въпреки опитите на врага да ни "стисне" като в клещи и да обкръжи Бахмут. Чрез малко локални контраатаки ние изтласкваме руските сили назад и така осигуряваме пътищата за осигуряване с боеприпаси и увеличаваме лични състав. По този начин се подготвяме за мащабна контраатака, която ще вбие клин в руските позиции и така ние бързо ще достигнем чак до Донецк".

Според Андрей Бабичев, ако руснаците успеят да превземат Бахмут, това ще им позволи да организират масирано настъпление на широк фронт с използването на всички видове войски- пехота, артилерия и авиация.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 800 чуждестранни журналисти са акредитирани за изборите в Тюрингия и Саксония

В източногерманските провинции Тюрингия и Саксония се провеждат избори за регионален парламент. Водеща в допитванията е крайнодясната "Алтернатива за Германия“. Вотът се определя като тест за доверието в управляващата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц. Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония И в двете източногермански..

публикувано на 01.09.24 в 12:22

Жители на свищовски села отново протестираха заради липсата на вода

Жителите на бедстващите, заради безводието, свищовски села днес отново затвориха на два пъти главния път Плевен – Русе. В област Велико Търново безсрочно бедствено положение заради липсата на питейна вода е обявено в шест населени места. Безводието и задълбочаващият се воден режим отново изведоха на пътни блокади хората от свищовските..

публикувано на 01.09.24 в 12:00
Хърш Голдбърг-Полин е един от заложниците, убити от

Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас"

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че телата на шестима заложници, отвлечени от палестински бойци по време на атаката им срещу Израел на 7 октомври, са били открити в ивицата Газа. Сред тях е и тялото на израело-американския гражданин Хърш Голдбърг-Полин, предаде "Франс прес". "По-рано през деня (вчера - бел. ред), в тунел под град Рафах..

публикувано на 01.09.24 в 11:49

Дъждове и градушки по гръцките острови

Дъжд, градушка и ветрове засегнаха голяма част от островите в Егейско море. Днес прогнозите са за постепенно покачване на температурите. В северната част на Атина все още трафикът е затруднен от наводнени улици. Част от пътищата са временно затворени,съобщават от Пътна полиция. Буря в Пелопонес с градушка на места промени желанието на туристите да..

публикувано на 01.09.24 в 11:24

Километрична опашка се изви по пътя за "Кулата"

Повече от 5 км е опашката от автомобили, пътуващи към граничен пункт "Кулата".  Една от причините е и напливът на туристи от Румъния, съобщават от "Гранична полиция" и съветват да се използват алтернативни пунктове.  Пътуващите към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през "Илинден“.  За пътуващите към района..

публикувано на 01.09.24 в 11:20
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил отправи послание за Новата църковна година

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи окръжно послание по случай Новата църковна година, която започва днес. Посланието е публикувано на сайта на Българската патриаршия и се чете във всички храмове в Софийската епархия след литургията. Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник В..

публикувано на 01.09.24 в 11:17

Протест пред централата на БСП в подкрепа на Корнелия Нинова

Партийната централа на БСП осъмна с протест и полицейска охрана. В 11 часа започва заседанието на пленума на БСП. Над 50 души от цялата страна са пред сградата на "Позитано" 20 в подкрепа на Корнелия Нинова. Те не пориемат решенията на временното ръководство. БСП членове твърдят, че листите вече са подредени на тъмно.   Хората настояват да влязат в..

публикувано на 01.09.24 в 11:11