Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гари Линекер се връща в ефир, възникват въпроси за постовете на директора на ВВС и председателя на борда

Гари Линекер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният британски спортен журналист и бивша футболна звезда Гари Линекер ще бъде възстановен като водещ на популярното телевизионно предаване "Мач на деня", след като в петък бе отстранен заради крrтиките му към антимиграционното законодателство на правителството, което предвижда лишаване от право на мигрантите да търсят убежище във Великобритания. 

Отстраняването на Гари Линекер предизвика пълен хаос в спортните радио и телевизионни предавания на Би Би Си през уикенда, защото водещи, анализатори, експерти и коментатори отказаха участие в знак на пълна солидарност с журналиста.

Днес генералният директор на медията Тим Дейви заяви, че е постигната "сделка" и Линекер се завръща на екрана, като веднага започва преразглеждане на насоките на корпорацията по въпросите за безпристрастността и как да се използват социалните медии, защото има "сиви зони", както се изрази самият Дейви, особено за хора като Гари, който е на свободна практика.

А ето как генералният директор обясни какво включва сделката от страна на Гари Линекер: "Това, с което се съгласи Гари след много дискусии е, че от сега до прераглеждането на правилата, той ще съблюдава сегашните разпоредби.

Гари Линекер, който бе сравнил езика на законодателството на правителството с този на нацистка Германия от миналия век и това доведе до обвинението в пристрастност, обаче се изкуши веднага след постигнатата сделка да напише в Туитър, че колкото и да са били трудни последните два дни за него изобщо не могат да се сравнява с преживяното от хора, бягащи от преследване или война, които търсят убежище далеч от дома си.

Сър Крейг Оливър, бивш директор на новините на Би Би Си, коментира, че сделката е "капитулация" от страна на корпорацията, което показва, че не може да се справи с кризи като тази. "Гари Линекер – Доверието в ББС 1:0", каза Оливър. Сега се повдигат въпроси дали Тим Дейви и председателят на борда на директорите Ричард Шарп трябва да останат на постовете си. Особено Шарп, който е спонсор на управляващите тори и се говори, че е бил упражнен политически натиск за отстраняването на Линекер.

А междувременно двама депутати от Консервативната партия заявиха, че няма да подкрепят законодателството, което бе критикувано от Линекер и което влиза на второ четене в Камарата на общините.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Брегов

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не дължи отчет пред обществото за работата си, получава добри бюджетни средства и се пази зад собствените..

публикувано на 07.05.24 в 12:00
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Да се направи достъпа на Витоша платен за леки коли

Бих ограничил достъпа на автомобили на Витоша и увеличаването на ресурса за природните инвестиции за поддръжката на природата и цялата инфраструктура. Това би направил бившият екоминистър Юлиан Попов, ако от него зависеше решаването на проблемите в планината Витоша. "Трябва да се преосмисли статута на Витоша и в някаква форма да се..

публикувано на 07.05.24 в 11:59

"ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК

Коалиция "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК. Според водача на листата Валери Жаблянов целта е да спечелят най-голям дял от доверието на левите избиратели. "Тръгваме с нагласата, че '"ЛЕВИЦАТА“ отразява в най-голяма степен очакванията на българското общество за достойно участие на България в Европейския съюз, за..

публикувано на 07.05.24 в 11:28

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към законодателната власт с амбицията за развитие и стабилност. "Водач на листата е нашият лидер г-н..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес със запалване на символния огън. Къщата и още няколко емблематични за града..

публикувано на 07.05.24 в 11:19

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и Хасково. Данните са от изследване на  Института за развитие на публичната среда. От..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната класация за доброволчество.   "Аз съм родопчанка, израснала в община Баните, свързана съм със село..

публикувано на 07.05.24 в 11:01