Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ осъдиха инцидента с дрон над Черно море, Русия го определи като провокация

| обновено на 15.03.23 в 12:11
Военен дрон "Рийпър" (Reaper)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава изясняването на причините за инцидента, при който руски изтребител Су-27 е закачил витлото на американски безпилотен разузнавателен самолет над Черно море. Белият дом и Пентагонът осъдиха случилото се, а военното министерство на Русия съобщи, че техните изтребители не са влезли в контакт с американския дрон. 

От Вашингтон твърдят, че американският дрон от типа “Рийпър” се е намирал в международното въздушно пространство, когато е бил прехванат от два изтребителя Су-27 вчера сутринта. След поредица опасни маневри, един от тях е закачил перката на безпилотния апарат и той е паднал в морето. САЩ работят за разсекретяване на видеозапис на инцидента. Говорителят на Пентагона ген. Патрик Райдър изтъкна: 

„Този инцидент показва некомпетентност, освен че е непрофесионален и създава несигурност.“  

Според Москва, причина за падането на безпилотния апарат е рязка маневра. Русия разглежда инцидента над Черно море като провокация, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.  

Ново заседание на Контактната група за отбраната на Украйна в формата „Рамщайн“ предстои днес. 

     
Москва разглежда инцидента над Черно море като провокация, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент. Американската страна е изразила протест заради "непрофесионални действия" от руска страна, каза Антонов. Той подчерта, че Москва не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения с Вашингтон.

Падането на безпилотния апарат се дължи на рязка маневра, заявиха от Москва, като определиха случая с дрона като „провокация“.
Според американския Институт за изследване на войната, инцидентът няма да доведе до пряк конфликт между Съединените щати и Руската федерация. Би Би Си обаче отбелязва, че рискът от такава конфронтация остава висок на фона на войната в Украйна.
  

Висшето командване на украинските въоръжени сили е единодушно в полза на защитата в източната част на страната, включително на обсадения град Бахмут, заяви украинският президент Володимир Зеленски и добави:

"Основният фокус е върху оперативната и стратегическа група войски в Хортица и Бахмут". Имаше ясна позиция на цялото командване: Засилване на този сектор и максимално унищожаване на окупаторите."

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че днес предстои заседание на Контактната група за отбраната на Украйна в формата „Рамщайн“.

Властите в Полша, Латвия и Литва призовават за снижаване на тавана на цените за руския петрол до малко над 50 долара за барел, след като през декември той бе фиксиран на 60 долара, като това ниво се запази и през януари, пише „Блумбърг“. Отчита се, че прходите за руския бюджет от износ на петрол през януари са 13 милиарда долара.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Гръцките медии: Цели хотели са ангажирани от българи

Активен е обменът на туристи между България и Гърция, посочват гръцките медии днес. На Халкидики има цели хотели, ангажирани за Великден от българи. Под заглавие "Гърция е втора най-предпочитана страна за българските туристи" днес медиите публикуват данни от проучване на българския Национален статистически институт. След Турция българите..

публикувано на 30.04.24 в 17:14

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че..

публикувано на 30.04.24 в 17:02
Проф. Велислав Минеков

Велислав Минеков: Време е за нови протести

Време е за нови протести, защото само това смущава тези престъпни типове, които искат да завладеят държавата. Друг начин не виждам. Констатацията направи пред БНР проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата и бивш член на "Отровното трио", активен участник в протестите срещу управлението на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. "С..

публикувано на 30.04.24 в 16:54
Росица Матева

Росица Матева: Подготовката за двойния вот върви нормално

40 дни преди изборите на 9 юни подготовката за двойния вот върви нормално. Това обобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.  Вчера е изтекъл срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети, както в Централната избирателна комисия, така и в районните комисии:  "Нормално върви подготовката. Новата информация е, че сме регистрирали три..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в подкрепа на измененията не бяха достатъчни и след като не беше прието дори заглавието на законопроекта, разглеждането му в пленарната зала беше преустановено...

публикувано на 30.04.24 в 16:15