Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращи на площад "Конкорд"

Автор:
Френски полицаи са изправени пред протестиращите на площад "Конкорд" пред френския парламент (Национално събрание) в Париж, 16 март 2023 г.,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу спонтанен протест на площад „Конкорд“ в Париж срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон и начина, по който тя ще влезе в сила, предаде Ройтерс.

Близо 7000 души са се събрали тази вечер на площада, който се намира срещу сградата на парламента – на отсрещния бряг на Сена. Кореспондент на Ройтерс съобщава, че силите на реда са предприели радикалните действия, след като били замеряни с камъни.

Премиерката Елизабет Борн обяви по-рано днес, че окончателният вот в долната камара на парламента се отменя, защото дясната партия Републиканците са отказали да подкрепят правителството. Затова реформата влиза направо в сила посредством клауза в конституцията, която дава право на президента да прескочи одобрението на депутатите.

Въпреки съпротивата си срещу пенсионната реформа, Републиканците обявиха, че няма да подкрепят исканията за вот на недоверие към правителството, който заявиха, че искат от крайната десница и крайната левица.

Синдикатите обявиха нова вълна от стачни действия идния четвъртък.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Монтана разследват случай с открит труп на млад сръндак

Полицията в Монтана разследва случай с открит труп на млад сръндак в багажник на лека кола. Отстрелът на сръндак в момента става само с индивидуално разрешително от горското. Привечер във вторник екип на Районно управление на полицията в Монтана спрял за проверка лек автомобил в района на СБА на входа на града.  В багажника на колата,..

публикувано на 01.05.24 в 16:36

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната"

Депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България" Стоян Георгиев вече не е част от "Продължаваме промяната", съобщават от пресцентъра на партията, добавяйки, че всички ангажименти, които би поел от името на политическата сила, няма да са легитимни. С Решение на Изпълнителния съвет на ПП партията в Силистра..

публикувано на 01.05.24 в 16:16
Историческия музей -  Панагюрище

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" са представени в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са в зала "Възраждане" на Художествената галерия в добруджанския град и са се превърнали през годините в символи на българската свобода, като копието на..

публикувано на 01.05.24 в 16:15

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин

Търсещите убежище в Ирландия бяха преместени от техния палатков лагер в столицата Дъблин. Това става на фона на растящото напрежение между Ирландия и Обединеното кралство във връзка с все по-големия брой мигранти, прекосяващи условната граница със Северна Ирландия. От Службата за международна закрила съобщиха, че хората, пребиваващи в повече..

публикувано на 01.05.24 в 16:08
Революционно знаме, 
Регионалния исторически музей - Враца

Регионалният исторически музей във Враца съхранява оригиналното знаме на съзаклятниците от Априлската епопея

Един от ценните експонати в Регионалния исторически музей във Враца е оригиналното знаме на съзаклятниците от местния Революционен комитет. То е реликва със значима историческа стойност, не само защото е оцеляло от времето на освободителните борби между 1875 и 1876 година, а защото е единственото революционно знаме, на което е извезана..

публикувано на 01.05.24 в 15:45

Шеста успешна кампания реализираха Ротаракт клуб и фондация "Искам бебе" във Велико Търново

Шеста успешна кампания "С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми" реализираха Ротаракт клуб – Велико Търново и фондацията "Искам бебе", с подкрепата на Общината в старата столица. Отново ще бъде подпомогната двойка от града, нуждаеща се от асистирана репродукция и инвитро процедури. Събраните сега средства от 2390 лева се даряват на..

публикувано на 01.05.24 в 15:45
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване на повече хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, заяви Блинкън при срещата си с..

публикувано на 01.05.24 в 15:15