Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: REUTERS

Преговорите за създаване на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала в Украйна не са "без напредък". Оценката е на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна.

В Запорожката атомна електроцентрала продължават да работят украинци, но съоръжението е под контрол на руските сили почти от началото на войната.

 "Сигурността на централата е в пряка зависимост от продължаващите военни действия", подчерта Рафаел Гроси. След като се срещна с украинския пезидент Володимир Зеленски той допълни, че скоро ще посети и Москва и ще продължи обсъждането на "различни възможности" за гарантиране на сигурността на централата.

"Коригираме предложенията, които поставихме на масата и вярвам, че някаква форма на защита на централата е възможна. Може би не точно изграждане на зона за сигурност, а по-скоро наръчник за работа на хората в централата", обясни Рафаел Гроси.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не я напуснат. Русия държи като "заложник" най-голямата атомна централа на Украйна и я използва за радиационно изнудване, подчерта украинският президент:

"Никой друг терорист не е достигал такова дъно в цинизма си както го прави Русия. Държането на атомна електроцентрала като заложник повече от година е най-лошото нещо, което може да се случи в историята на европейския, а и в световния сектор на ядрената енергетика", каза Зеленски, който посети два града в северната част на страната, за да отпразнува отвоюването им преди година.

В Източна Украйна битката за Бахмут продължава. Според командващия украинските сухопътни сили Олександър Сирски за Москва Бахмут е важен за да установи пълен контрол над Донбаския регион. В Украйна вече са пристигнали 18 танка "Леопард 2" от Германия и близо 40 бойни машини на пехотата "Мардер".

Франция съобщи, че удвоява доставките на 155 милиметрови снаряди за Украйна. Министърът на отбраната Себастиен Лекорню посочи още, че Париж възнамерява да увеличи и фонда, позволяващ на Киев да купува френско оръжие. А Литва обяви, че предвижда над 750 милиона евро за закупуването на ново въоръжение, в това число системи за противовъздушна отбрана и дронове. Правителството на Литва планира съвместни поръчки със съседните балтийски държави Латвия и Естония, за да укрепят заедно източния фланг на НАТО, се казва в съобщение на министерството на отбраната във Вилнюс.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Хандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги,..

публикувано на 22.07.24 в 17:44

Соломон Паси обяви Николай Ненчев за следващ посланик на България в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от..

публикувано на 22.07.24 в 17:34
 Пожар в село Воден

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката.  Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем местната власт ще настоява за отпускане на средства от държавния бюджет...

публикувано на 22.07.24 в 17:20

Столична община иска увеличаване на контейнерите за разделно събиране на отпадъци

От Столичната община искат да засилят разделното събиране на отпадъци на територията на града чрез нови изисквания към фирмите, занимаващи се с тази дейност, както и с информационни кампании за хората.  Според общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София повече разделно изхвърлени отпадъци означава по-малко боклук в менталните контейнери и..

публикувано на 22.07.24 в 17:18