Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден в чужбина (обновена)

| обновено на 02.04.23 в 11:38
Избирателната секция в Лас Вегас
Снимка: Мария Самичкова

Българите в чужбина гласуват в 61 държави в 737 секции. Машинното гласуване е предвидено в 245 секции, като машини за гласуване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.

Адресите на избирателните секции зад граница са публикувани на сайта на МВнР.

Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч българско време в събота, съобщиха от МВнР.  Два часа след това започна и гласуването в Австралия

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в щата Калифорния в Съединените щати. Там той ще продължи до 6 ч, българско време в понеделник, 3 април.

И на този парламентарен вот най-много са изборните секции в Турция. 350 000 души в южната ни съседка имат право да гласуват. Част от изселническите организации очакват само 10% от турците с български паспорти в южната ни съседка да отидат до урните.

Без проблеми започна изборния ден в Гърция. Българските граждани имат възможност да упражнят правото си на глас в 21 секции. При отварянето на няколко секции в южната ни съседка се бяха образували опашки от чакащи да гласуват хора. В Атина, където живеят най-много наши сънародници, отвориха 5 секции. На о. Крит също има 5 секции в пет града. Секции има и в Александруполис, Комотини, Кавала, Ставрос и в Солун.

15 избирателни секции в Белгия и 2 в Люксембург отварят врати в 7 часа местно време. Най-много секции има в Брюксел - 6. 2 са в постоянното ни представителство и 2 - в посолството. Останалите са в Антверпен, Гент, Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт. 45 000 души с българско гражданство живеят в Белгия и още 10 000 имат двойно. Имат право на глас между 40 и 45 000 души. Обикновено обаче гласуват между 10 и 15 на сто. Най-ниска е била активността на изборите през юли. В Люксембург има около 2 000 българи, от тях гласуват около 700. В една от двете избирателни секции в Люксембург има повредена машина и се гласува само с хартиени бюлетини. 

В една от двете избирателни секции в Люксембург машината е повредена и няма да се оправи до края на вота, съобщиха за БНР информирани източници. Там гласуването преминава само на хартиена бюлетина. Няма други проблеми в херцогството и в Белгия, секционните комисии са изцяло попълнени, гласуването е започнало навреме. Засега избирателната активност е ниска. Първите данни за нея се очакват в 15.00 ч. местно време.

Слаба избирателна активност се очертава за вота на българите във Франция. Отворени са 16 избирателни секции. Три от тях са в посолството ни в Париж. Две секции, в Монпелие и Тулуза, се намират на нови адреси. Секциите във френската столица, в Ница и Лион са оборудвани за машинно гласуване, в останалите вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

Българите във Великобритания ще упражнят днес правото си на вот в изборите за Народно събрание в 118 секции. В 35 има машини. 22 от тях са в Лондон. Броят на секциите във Великобритания отстъпва само на този в Турция в чужбина. Местоположението на секции е на географски и демографски принцип. В 9 часа българско време започна гласуването. На този етап няма съобщения за проблеми. Най-много секции са отворени в Лондон – 39. На последните паламентарни избори във Великобритания гласуваха над 30 000 българи.

Сънародниците ни в Германия гласуват в 74 секции, което е значително по-малко в сравнение с предишни избори. Изборният ден е започнал навреме. В половината от секциите ще се гласува с хартия. Засега няма сигнали за проблеми. В Берлин сутринта активността е доста ниска, по-ниска от обичайното. Подадените предварително заявления – 2000, също са били в пъти по-малко спрямо преди. Великденската ваканция в страната също може да се отрази сериозно на избирателната активност. От активността на българите в Германия сега зависи колко секции ще се отворят на евентуални следващи избори и дали ще се гласува машинно на тях.

Както и на предишния парламентарен вот и сега избирателните секции в Италия са 26. Предварително са се записали 1000 българи. Най-много -три са отново секциите в Милано, където предварително са се записали 140 души. Вотът ще се проведе в българското училище. В посолството в Рим, секциите са две. В другите големи градове и областни центрове като Торино, Генуа, Болоня, Триест, Флоренция и Неапол - са по една, така както и във Верона, Тренто, Сиена и др. В Болоня и Неапол, както винаги гласуването ще се състои в почетните консулства на нашата страна.

Българите в САЩ гласуват в 56 секции. В района на столицата Вашингтон ще има нова секция. Новата секция ще отвори врати и в Такома Парк, щата Мериленд, където се намира българското училище "Христо Ботев". Така възможностите за гласуване в метро района на американската столица стават две, като се има предвид и секцията в посолството. Девет ще са машините за гласуване в САЩ. На миналия предсрочен вот за народни представители през октомври бе отбелязан нисък спад в броя на гласувалите на територията на САЩ. Тогава действителните бюлетини според ЦИК са били малко над 10 хиляди в сравнение с около 11 хиляди и 500 през ноември 2021-ва година.

Около 160 са военните ни зад граница в различни мисии. Военните, които подпомагат охраната на границата са с графици, които им позволяват да гласуват в рамките на изборния ден, казаха от Министерството на отбраната. Българските военни от двете големи мисии на армията в Босна и Херцеговина и Косово ще гласуват в разкритите секции по места.   

В Испания българите гласуват в 64 секции в 55 населени места. Изборният ден започна час по-рано на континента в сравнение с Канарските острови. Намалява и броят на подалите заявление за гласуване - 1 602, което е с 525 по-малко от последните избори през октомври. За трета поредна година в Мадрид има 4 избирателни секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Арчидона и Кослада, които бяха разкрити през 2021 година, както и секцията във Виярес де ла Рейна. 
По публикацията работи: Венцислав Василев и Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31