Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петролните цени, след като "ОПЕК +" понижи изненадващо производството си

Петролните фючърси поскъпнаха със около 8% в началото на търговията в понеделник, след като през уикенда "ОПЕК +" обяви изненадващо съкращаване на съвместното производство с над 1 млн. барела на ден (с около 1,16 млн. барела на ден), съобщават Ройтерс, Блумбърг и Франс прес.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия обявиха, че доброволно ще намалят производството си на петрол с общо 644 000 барела на ден  от месец май до края на 2023 г.

Саудитска Арабия ще намали добива си с 500 000 барела на ден, докато ОАЕ планират да намалят добива си със 144 000 барела на ден. Този ход беше направен в координация с други страни от ОПЕК и извън картела, включително Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Алжир, които също обещаха да намалят добива си на петрол.

Намаляването на производството е насочено към стабилизиране на световните цени на петрола, които бяха повлияни от пандемията от Covid-19 и произтичащото от това икономическо забавяне, посочват от ОПЕК и допълва, че се очаква решението за намаляване на производството да помогне за балансиране на петролния пазар и да предотврати свръхпредлагането на петрол.

В същото време Русия, която е друг важен член на формата "ОПЕК +", обяви, че ще намали своето производство с 500 хил. барела на ден до края на юни месец в координация със своите съюзници от петролния картел.

Руският вицепремиер Александър Новак потвърди, че Москва се е съгласила да последва намаляването на производството на петрол, обявено от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в неделя.

Новак разкритикува "късогледите енергийни политики на западните страни" и опитите им да въведат механизъм за таван на цените, като предупреди, че тези политики създават значителни рискове за глобалната енергийна сигурност и оказват влияние върху потребителите.

Казахстан също обяви доброволно намаляване на производството на петрол със 78 000 барела на ден от май до края на 2023 г.

Решението на "ОПЕК +" ще доведе до съкращаване на общия производствен обем, което се равнява на около 3,7% от световното петролно търсене, според изчисления на агенция Ройтерс.

По-късно днес ще се проведе заседание на мониторинговия комитет на "ОПЕК +".

След изненадващото съкращаване на производство с над 1 млн. барела на ден от страна на "ОПЕК +" основните петролни фючърси поскъпваха за кратко в началото на днешната търговия с близо 7-8% към най-високи ценови нива от средата на февруари насам, преди да парират част от силното възходящо движение.

Към 09.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват в рамките на деня с 5,16% малко над 84 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол - с 4,65% към 79,20 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Белият дом заяви, че решението на "ОПЕК +" е "необмислено и прибързано", като същевременно добави, че САЩ ще работят с производителите и потребителите с акцент върху цените на бензина.

Миналата година президентът Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване от стратегическите петролни резерви на САЩ след руското нахлуване в Украйна и последвалото рязко поскъпване на важната енергийна суровина.

Преди изненадващото решение на "ОПЕК +" да съкрати производството си с над 1 млн. барела а ден, суровият петрол отчете през първото тримесечие на тази година най-големия ценови спад от 2020 г. насам, тъй като сътресенията в банковия сектор и рисковете от рецесия в САЩ провокираха поевтиняване на черното злато. Все пак много наблюдатели на пазара отбелязаха още преди решението на "ОПЕК +", че очакват съживяване на петролните цени през втората половина на 2023 г., подкрепено от нарастващото търсене в Китай след края на политиката на "нулев Covid".

Решението на "ОПЕК +" за съкращаване на производството с над 1 млн. барела на ден и последвалото рязко поскъпване на петрола усложняват перспективите за инфлацията и лихвените проценти в световен план, след като само до преди дни международните инвеститори залагаха, че облекчаването на ценовия натиск (сигналите за отслабване на инфлацията) ще даде възможност на водещите централни банки да спрат в скоро време досегашния цикъл на затягане (на повишаване) на лихвите.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по математика Вариант 1 на НВО по математика за седмокласниците С днешното НВО по..

публикувано на 01.07.24 в 14:14

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са разбити от малолетни

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни в събота. По случая са задържани няколко момчета на възраст между 9 и 11 години , съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е проведена беседа в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая . Кореспондентът на БНР в Сливен..

публикувано на 01.07.24 в 14:07

Koнcтитyциoнният cъд отмени съдебната медиация

Koнcтитyциoнният cъд cпря т.нар. съдебна медиация. Това става в деня, от който трябваше да започне нейното практическо прилагане. След жалба на Висшия адвокатски съвет конституционните съдии обявиха за противоконституционни приетите от 49-ото Народно събрание законодателни промени, с които беше въведена мeдиaция за определена група гpaждaнcĸи..

публикувано на 01.07.24 в 13:58
Тони Николов

Тони Николов: Църковната дипломация променя отношенията

Изказванията на митрополита Даниил и служението му като патриарх са съвсем различни . Затова при интронизацията на патриарха му събличат митрополитските одежди и обличат нови, защото си в съвършено друга роля. Това променя . Това коментира пред БНР Тони Николов, философ и журналист, главен редактор на Портал "Култура". " Църковната дипломация..

публикувано на 01.07.24 в 13:42
Президентът Румен Радев

Президентът Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Република Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година на форума ще се обсъждат задълбочаващите се геополитически конфликти, климатичните промени и глобалната икономика. Румен Радев ще има разговори с гръцкия..

публикувано на 01.07.24 в 13:37

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийската епархия. Това сподели в интервю пред БНР доц. д-р Иво Янев, зам.-декан на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".  И призна, че също бил изненадан..

публикувано на 01.07.24 в 13:29

"Булгаргаз" предлага окончателна цена за природния газ от 58,10 лв./MWh за юли

"Булгаргаз" предлага окончателна цена на природния газ за месец юли от 58,10 лв. за мегаватчас (без акциз и ДДС), по която държавната компания ще продава синьото гориво природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Тази цена е с 2,43% по-ниска цена от юнската и е с..

публикувано на 01.07.24 в 13:28