Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща Путин - Лукашенко в Москва

Русия и Беларус създават обща концепция за сигурност

Президентите на Беларус Александър Лукашенко (вляво) и на Русия Владимир Путин - Кремъл, Москва, 6 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко обсъдиха днес в Москва задълбочаването на сътрудничеството в сигурността и отбраната.

Путин и Лукашенко разговаряха снощи на четири очи, а днес оглавиха заседание на Висшия съвет на Съюзната държава Русия - Беларус. На заседанието беше решено да бъде създадена обща концепция за сигурност.

"В този документ се предвижда да бъдат формулирани основополагащите задачи на нашето взаимодействие в тази сфера на фона на растящото напрежение по външните граници на нашите държави и започналата срещу нас санкционна и информационна война", беше заявено след срещата.

Миналата седмица Владимир Путин обяви, че на територията на Беларус ще бъдат разположени руски тактически ядрени оръжия и обеща хранилищата за боеприпасите да бъдат готови до първи юли.

Александър Лукашенко на свой ред подчерта в посланието си към Националното събрание, че е готов да разположи в страната си и стратегически ядрени оръжия, ако е необходимо.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков защити решението на Москва да разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус в отговор на разширяването на НАТО. Така Песков отговори задочно на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Столтенберг нарече "празни обещания" ангажимента на Русия да не разполага ядрени оръжия извън пределите на националната си територии.

Дмитрий Песков коментира и посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай. Песков се съгласи с Макрон, че Пекин притежава голям посреднически потенциал. В същото време обаче добави, че засега не се очертава мирно решение на конфликта с Украйна и Русия продължава така наречената специална военна операция.

По публикацията работиха: Георги Даскалов, Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Проф. Симеон Ананиев: Катастрофата на Централна гара се дължи на комплекс от грешки и непрофесионализъм

" Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение ". Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който маневрен локомотив удари..

публикувано на 29.05.24 в 09:18

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел срещу град Рафах. В текста  се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас". Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си спрямо Израел...

публикувано на 29.05.24 в 09:06

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще бъде внесена в общинската администрация като възражение. "Поредната подписка в защита на..

публикувано на 29.05.24 в 08:34

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него. В обширното интервю Риши Сунак призна, че е..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и..

публикувано на 29.05.24 в 07:57