Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиняемият за убийството на 32-годишната жена, чието тяло е намерено в багажник, остава в ареста

Жертвата е търсила съдействие от организацията "Анимус" заради отправени заплахи, но не е подала жалба в полицията

Съдът остави в ареста 34-годишния Калоян К., обвинен за убийството на 32-годишната Кристина Б. - 9 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Калоян Каймакчийски - обвиняемият за убийството на 32-годишната Кристина Благоева, чието тяло бе намерено в багажник на автомобил, остава в ареста, реши Софийският градски съд днес.

В петък Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че към наказателна отговорност е привлечен 34-годишният Каймакчийски за предумишлено убийство и го задържа за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е образувано на 4 април от Трето РУ - СДВР в условията на неотложност, със съставянето на протокола за първо действие по разследването, и се води под ръководството и надзора на СГП. Първоначално досъдебното производство е образувано за отвличане. На 6 април в София е открито тялото на Кристина Благоева. 

Обвинението е за това, че на 3 април в София на ул. "Кукуш" № 1 Калоян К. умишлено е умъртвил 32-годишната Кристина Б., като произвел два изстрела с огнестрелно оръжие.

След преценка на материалите, събрани в началния етап на разследването, наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че съществуват разумни основания да се смята, че Каймакчийски е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че е налице висока обществена опасност, което налага неговото задържане.

СГС уточни, че са налице са всички предпоставки за вземане на мярката за неотклонение. Престъплението е тежко и се предвижда и тежко наказание – лишаване от свобода 15-20 г. или доживотен живот. Налице са множество доказателства в подкрепа на обвинението, разпитани са множество свидетели, част от които колеги, приятели и близки на убитата, от които се установява предисторията в техните отношения. Установява се също така, че тя е имала повод и се е обърнала за съдействие към НПО с цел преодоляване на конфликтите между нея и обвиняемия, тъй като се е чувствала сериозно застрашена от него.

Съществени доказателства в подкрепа на обвинението се съдържат в думите на свидетелката Йорданка Сотирова, същата е разпитана неколкократно, като първоначално е представила съкратена версия на случилото се, като при последващ неин разпит е съобщила допълнителни обстоятелства, които се потвърждават от останалите събрани доказателства. От тези показания се установява, че подсъдимият е имал достъп до нейното служебно оръжие, че след като тя се е върнала в дома му е била накарана от него да занесе на работното си място това оръжие, след което същото е било открито там при извършеното изземване.

От показанията на Йорданка Сотирова се установява също така, че обвиняемият е предприел множество действия за укриване на следи от извършеното престъпление, като ѝ е разпоредил да изпере дрехите, които да изхвърли на различни места за по-голяма сигурност. От приложената по делото експертна справка се установява, че гилзата от жълт метал, намерена в автомобила на пострадалата, е била изстреляна с предоставеното за изследване пистолет Макаров, който е бил укрит при извършеното претърсване и изземване в поделението, в което е била военнослужещ свидетелката и с което е било извършено убийството.

Това се установява и от друга справка по делото, според заключението на която за спусъка на пистолета е установена смес от клетъчен материал, част от който произхожда пострадалата Кристина Б., а друга от обвиняемият Калоян К.

Адвокат Петър Чалъмов/ Снимка: БГНЕС

Тези доказателства са напълно достатъчни, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност. Има реална опасност от извършване на друго престъпление, ако обвиняемият не бъде задържан под стража. Обвиняемият е бил осъждан за умишлен палеж и за закана с убийство. Този факт, както и установеното обстоятелство, че се е опитал да се отклони от наказателни преследване чрез укриване на доказателства и уговаряне на свидетели, за даване на показатели, с които да изгради свое алиби го поставя в графата лица с висока обществена опасност. Съдът приема, че при това положение единствената мярка за неотклонение е задържане под стража, казват от СГС.

Обвиненият поиска по-лека мярка. "Когато ме извикаха в районното отидох, след това отидох в СДВР, не съм оказал съпротива, искам само да си изчистя името", каза обвиняемият.

Според защитата на Калоян К. не са събрани доказателства, които да свързват обвиняемият със смъртта на Кристина. Не е установено къде точно е извършено престъплението, по какъв начин, в коя кола, както и липсват свидетели и очевидци на деянието. Защитата поиска мярка “домашен арест”.

Петър Чалъмов, адвокат на обвиняемия, уточни, че има два пистолета по случая, но не е уточнено кой от двата е следствие на престъплението.

"Само като вид и марка на пистолета е уточнен, но друг белег на пистолета не е уточнен. Няма преки доказателства по отношение авторството на деянието. Касае се за оперативна информация и за информация, събрана от полиграфско изследване, което не е способ за събиране на доказателства по НПК", каза адвокат Чалъмов. Той каза, че Йорданка Сотирова никъде не твърди, че нейният пистолет липсва или, че го е предоставила или, че е използван за убийството.

Прокурорът от СГС Сабина Христова каза, че обвиняемият е започнал да подготвя убийството предварително, като е отправил заплаха на 8 март 2023г., че това е последният празник на пострадалата и, че прибирайки се вкъщи ще намери трупове.

Прокурор Сабина Христова/ Снимка: БГНЕС

"Тази заплаха е отправил по мобилния ѝ телефон. Те са приключили взаимоотношения през март месец, може би в момента, в който официално са приключили отношения. Делото е образувано на 4 април, днес сме 9 април. В рамките на няколко дни са събрани всички действия по разследването с оглед извършителя на деянието и донякъде механизма за неговото извършване”, каза прокурор Христова, след което обясни, че оръжието е установено - същото е притежание на свидетелката Сотирова, с която живеят на съпружески начала.

"Тя е служителка на военно поделение, на територията на Мусачево. Доказано е ползването на служебното ѝ оръжие", каза прокурор Сабина Христова.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки

публикувано на 28.04.24 в 17:03