Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиняемият за убийството на 32-годишната жена, чието тяло е намерено в багажник, остава в ареста

Жертвата е търсила съдействие от организацията "Анимус" заради отправени заплахи, но не е подала жалба в полицията

Съдът остави в ареста 34-годишния Калоян К., обвинен за убийството на 32-годишната Кристина Б. - 9 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Калоян Каймакчийски - обвиняемият за убийството на 32-годишната Кристина Благоева, чието тяло бе намерено в багажник на автомобил, остава в ареста, реши Софийският градски съд днес.

В петък Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че към наказателна отговорност е привлечен 34-годишният Каймакчийски за предумишлено убийство и го задържа за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е образувано на 4 април от Трето РУ - СДВР в условията на неотложност, със съставянето на протокола за първо действие по разследването, и се води под ръководството и надзора на СГП. Първоначално досъдебното производство е образувано за отвличане. На 6 април в София е открито тялото на Кристина Благоева. 

Обвинението е за това, че на 3 април в София на ул. "Кукуш" № 1 Калоян К. умишлено е умъртвил 32-годишната Кристина Б., като произвел два изстрела с огнестрелно оръжие.

След преценка на материалите, събрани в началния етап на разследването, наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че съществуват разумни основания да се смята, че Каймакчийски е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че е налице висока обществена опасност, което налага неговото задържане.

СГС уточни, че са налице са всички предпоставки за вземане на мярката за неотклонение. Престъплението е тежко и се предвижда и тежко наказание – лишаване от свобода 15-20 г. или доживотен живот. Налице са множество доказателства в подкрепа на обвинението, разпитани са множество свидетели, част от които колеги, приятели и близки на убитата, от които се установява предисторията в техните отношения. Установява се също така, че тя е имала повод и се е обърнала за съдействие към НПО с цел преодоляване на конфликтите между нея и обвиняемия, тъй като се е чувствала сериозно застрашена от него.

Съществени доказателства в подкрепа на обвинението се съдържат в думите на свидетелката Йорданка Сотирова, същата е разпитана неколкократно, като първоначално е представила съкратена версия на случилото се, като при последващ неин разпит е съобщила допълнителни обстоятелства, които се потвърждават от останалите събрани доказателства. От тези показания се установява, че подсъдимият е имал достъп до нейното служебно оръжие, че след като тя се е върнала в дома му е била накарана от него да занесе на работното си място това оръжие, след което същото е било открито там при извършеното изземване.

От показанията на Йорданка Сотирова се установява също така, че обвиняемият е предприел множество действия за укриване на следи от извършеното престъпление, като ѝ е разпоредил да изпере дрехите, които да изхвърли на различни места за по-голяма сигурност. От приложената по делото експертна справка се установява, че гилзата от жълт метал, намерена в автомобила на пострадалата, е била изстреляна с предоставеното за изследване пистолет Макаров, който е бил укрит при извършеното претърсване и изземване в поделението, в което е била военнослужещ свидетелката и с което е било извършено убийството.

Това се установява и от друга справка по делото, според заключението на която за спусъка на пистолета е установена смес от клетъчен материал, част от който произхожда пострадалата Кристина Б., а друга от обвиняемият Калоян К.

Адвокат Петър Чалъмов/ Снимка: БГНЕС

Тези доказателства са напълно достатъчни, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност. Има реална опасност от извършване на друго престъпление, ако обвиняемият не бъде задържан под стража. Обвиняемият е бил осъждан за умишлен палеж и за закана с убийство. Този факт, както и установеното обстоятелство, че се е опитал да се отклони от наказателни преследване чрез укриване на доказателства и уговаряне на свидетели, за даване на показатели, с които да изгради свое алиби го поставя в графата лица с висока обществена опасност. Съдът приема, че при това положение единствената мярка за неотклонение е задържане под стража, казват от СГС.

Обвиненият поиска по-лека мярка. "Когато ме извикаха в районното отидох, след това отидох в СДВР, не съм оказал съпротива, искам само да си изчистя името", каза обвиняемият.

Според защитата на Калоян К. не са събрани доказателства, които да свързват обвиняемият със смъртта на Кристина. Не е установено къде точно е извършено престъплението, по какъв начин, в коя кола, както и липсват свидетели и очевидци на деянието. Защитата поиска мярка “домашен арест”.

Петър Чалъмов, адвокат на обвиняемия, уточни, че има два пистолета по случая, но не е уточнено кой от двата е следствие на престъплението.

"Само като вид и марка на пистолета е уточнен, но друг белег на пистолета не е уточнен. Няма преки доказателства по отношение авторството на деянието. Касае се за оперативна информация и за информация, събрана от полиграфско изследване, което не е способ за събиране на доказателства по НПК", каза адвокат Чалъмов. Той каза, че Йорданка Сотирова никъде не твърди, че нейният пистолет липсва или, че го е предоставила или, че е използван за убийството.

Прокурорът от СГС Сабина Христова каза, че обвиняемият е започнал да подготвя убийството предварително, като е отправил заплаха на 8 март 2023г., че това е последният празник на пострадалата и, че прибирайки се вкъщи ще намери трупове.

Прокурор Сабина Христова/ Снимка: БГНЕС

"Тази заплаха е отправил по мобилния ѝ телефон. Те са приключили взаимоотношения през март месец, може би в момента, в който официално са приключили отношения. Делото е образувано на 4 април, днес сме 9 април. В рамките на няколко дни са събрани всички действия по разследването с оглед извършителя на деянието и донякъде механизма за неговото извършване”, каза прокурор Христова, след което обясни, че оръжието е установено - същото е притежание на свидетелката Сотирова, с която живеят на съпружески начала.

"Тя е служителка на военно поделение, на територията на Мусачево. Доказано е ползването на служебното ѝ оръжие", каза прокурор Сабина Христова.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Следствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12