Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посредством това наказателно производство могат да бъдат подслушвани и следени политици, предупреди експертът

Андрей Янкулов: Главният прокурор се изявява като жълта медия, иска да се изкара жертва на заговор

"Очевидно е, че се цели имиджов, медиен ефект. Само формално е наказателно производство"

Андрей Янкулов
Снимка: Личен архив

"Главният прокурор се изявява като жълта медия, но с възможности да събира доказателства за своите конспиративни твърдения чрез способи, които обикновените медии или граждани не притежават. Това е изключително притеснителният момент, трябва да намери адекватен отговор."

Това заяви пред БНР бившият прокурор, а сега експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов. Той коментира досъдебното производство за търговия с влияние и оповестените от главния прокурор разкрития.

Запитан представляват ли доказателства записите на флашки, които главният прокурор оповести пред медиите, той определи това като "поредната очевидна проява на двоен стандарт от ръководството на прокуратурата по такива случаи".

Янкулов посочи, че "когато съдържанието на записите под някаква форма не е угодно на въпросното ръководство, вървят нескончаеми разследвания и нищо не се разбира – какво се случва по въпросните разследвания".

Това става по текстове на НК, касаещи престъпления за използване на подправени технически записи с цел да заблудят съдебната власт, или противозаконно използване на специални технически средства, предназначени за негласно събиране на информация. 

"По тези текстове се разследват т.нар. пачки и кюлчета в чекмеджето на бившия премиер Борисов. Не се разследва пране на пари или друго потенциално корупционно престъплениеСега, в този случай, макар че не е въобще известно какви са тези записи, технически подправени ли са, автентични ли са, аранжирани ли са, автоматично това, което се съдържа на запасите, се възприема като едва ли не достоверно и на база на него започват да се градят конспиративни теории от страна на главния прокурор", отбеляза Янкулов.

"Хвърлят се бомбастични числа, навързват се хора в предполагаеми схеми, а по същество нищо не се казва. Търговия с влияние – това не е нещо абстрактно, има си конкретен състав от Наказателния кодекс."

"Чуваме в това навързване на определени лица, дори беше намесено името на конгресмен от САЩ. Едва ли не излиза, че българската прокуратура разследва някакъв лобизъм, осъществен на територията на САЩ. Това ли иска да ни "продаде" главният прокурор? Това са много абсурдни неща, които се разиграват в момента. (…) В един момент да не е окаже, че и екстрадицията ще му искаме на това лице от САЩ", коментира Янкулов в предаването "Преди всички".

Иван Гешев Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че се цели имиджов, медиен ефект, подчерта бившият прокурор. По думите му това само формално е наказателно производство, димна завеса, но зад него се прокрадва желанието главният прокурор да се изкара жертва на заговор, а едни лица – публично заклеймени.

Ако се стигне до обвинителен акт, това ще е нещо невероятно в нашата нова история като формулировка, смята Янкулов.

Посредством използването на това наказателно производство могат да бъдат подслушвани и следени политици, предупреди Андрей Янкулов.

Той не изключва вариант зад тази димна завеса "да се стигне до подслушване и следене на граждани и политици, защото вече сме го виждали, има прецедент".

Огромната овластеност на главния прокурор в момента, пълният монопол на прокуратурата върху обвинителната функция въобще не отговарят на минимален европейски стандарт за справедливост на системата, изтъкна Янкулов, като съпостави това с декларираната от Иван Гешев привързаност към европейските  ценности.

Експертът призова главния прокурор и партиите, които се противопоставят на съдебната реформа в областта на наказателното правосъдие, да преосмислят позицията си.

"Предложенията, които се правят, са дори в минимална степен това, което трябва да се направи."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мустафа Емин: Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален

Сблъсъкът между Доган и Пеевски е реален. Това заяви пред БНР Мустафа Емин, експерт по национална сигурност към "Да, България" "Това е нагледен пример как функционира моделът на силната ръка. Имаме класически случай на предаването на властта от един авторитарен лидер към друг авторитарен лидер.  ДПС показва как ще се случат нещата в..

публикувано на 05.07.24 в 09:20
Сградата на Община Хасково

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по..

публикувано на 05.07.24 в 08:39

Фармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

" От тази си версия на изменението на Наредба 4 единствено печели НЗОК . По този начин тя ще оправи своя бюджет". Това заяви пред БНР фармацевтът Константин Попов, член на Регионалната фармацевтична колегия в Ямбол.  След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК По думите му с измененията рецептата става много..

публикувано на 05.07.24 в 08:24

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес. Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на..

публикувано на 05.07.24 в 08:23

Русия атакува Украйна с няколко групи ударни дронове

Русия е използвала няколко групи ударни дронове за атаки в Украйна тази нощ. Двама души са загинали и повече от 20 са били ранени при руските нападения през изминалия ден. Руските атаки с дронове са били насочени към Киевска и Житомирска област от север, а от юг към Днепропетровска и Николаевска област. Одеска област е била атакувана с..

публикувано на 05.07.24 в 08:20
Васил Терзиев

Терзиев в СОС, обяснява защо е спрял конкурса за Войнишкия паметник

По искане на Комисията по култура на Столичната община се очаква кметът Васил Терзиев да обясни пред общинските съветници мотивите, с които спря конкурса за мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Спирането на конкурса е заради "критика по отношение стилистичните, архитектурни и конструктивни качества", "липса на достатъчно професионални..

публикувано на 05.07.24 в 08:09
Гордана Силяновска

Силяновска отсече: В Договора с България не се казва, че трябва да променим конституцията

Република Северна Македония се е отнесла отговорно към изпълнението на Преспанския договор и е изпълнила предсрочно задълженията си по него. Това коментира президентът на страната Гордана Силяновска в първото си интервю след като бе избрана на поста и положи клетва. Пред телевизионния Канал 5 Силяновска заяви, че "Гърция или ЕС трябва да..

публикувано на 05.07.24 в 08:00