Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания: Има "големи неточности“ в информацията от Пентагонлийкс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското министерство на отбраната заяви, че има „големи неточности“ в изтеклата информация от секретни американски военни документи, в които се казва, че британски спецчасти действат в Украйна. 

Говорител на министерството на отбраната предупреди да не се приемат за „чиста монета“ твърденията, съдържащи се в изтеклата класифицирана информация. Говорителят написа в Туитър: 

"В широко разпространеното изтичане онлайн на предполагаема секретна американска информация има сериозни неточности. Читателите трябва да бъдат предпазливи и да не приемат за истина търдения, които могат да бъдат потенциална дезинформация".

В документ от 23 март от изтеклата информация се казва, че около 50 служители на специалните части на Обединеното кралство са били разположени в Украйна заедно други западни спецчасти, но в документа не се посочва къде точно се намират те и какво точно правят. 

Говорителят на Пентагона Крис Мийгър по-рано призова за предпазливост при разпространението онлайн на тези документи като изрази мнение, че "изглежда слайдовете са били подправени“. Асошиейтед прес съобщи, че документите най-вероятно първо са били публикувани в чатрум на Discord, платформа за социални медии, полулярна сред геймърите.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Безредици в Лондон, 31 юли 2024 г.

17-годишен младеж е обвинен за убийството на трите момичета в Саутпорт

17-годишен младеж е обвинен за убийството на три момичета от клас по танци в английския град Саутпорт, предаде Би Би Си. Бебе Кинг (6 г.), Елзи Дот Станкомб (7 г.) и 9-годишната Алис Дасилва Агуяр загинаха при атаката с нож на посветено на Тейлър Сиуфт събитие. Mладежът днес ще бъде изправен пред съд в Ливърпул и по обвинение в 10 опита..

публикувано на 01.08.24 в 09:33
Исмаил Хания

Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран

Иран провежда погребални шествия в памет на  политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, убит при ракетен удар, който се приписва на Израел. Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след ликвидирането на Хания. В центъра на иранската столицата траурни тълпи, носещи плакати с Хания и палестински знамена, се събраха при..

публикувано на 01.08.24 в 09:19

Увеличава се цената за паркиране в синя зона в Бургас

В Бургас поскъпва цената за паркиране в синя зона от 1 лв. на 1,30 лв., а за зелена зона цената се запазва от 1 лв. за час престой. Промените  влизат в сила след решение на Общинския съвет, което беше обжалвано от областния управител, но жалбата беше отхвърлена от съда. Нови цени за служебния абонамент за  синя и зелена зона също влизат в сила от..

публикувано на 01.08.24 в 08:51

Над 4000 изпълнители на сцената на международния фестивал "Фолклорен извор"

Над 4000 изпълнители ще се изявят на сцената на международния фестивал "Фолклорен извор". В свищовското село Царевец от днес до неделя ще се проведе 12-ото издание на фестивала, чийто медиен партньор е Българското национално радио.   "Фолклорен извор" в село Царевец е най-големият фестивал за автентичен и обработен фолклор в Северна..

публикувано на 01.08.24 в 08:39

Джейхан Ибрямов: Ще излезем с данни за натиска и заплахите в цялата страна

Много скоро ще излезем с данни за това, което се случва в цялата страна – за натиска, за заплахите . Това съобщи пред БНР Джейхан Ибрямов, зам-председател на ДПС. Изключените и напуснали парламентарната група на ДПС депутати отправиха запитване към финансовия министър Людмила Петкова дали е имало среща между КПК, Министерството на финансите и..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Патриарх Даниил

Начало на поклонническия път "Рилският Чудотворец"

За 15-а поредна година ще се проведе поклонническият път "Рилският Чудотворец". От днес до 6 август вярващи ще извървят разстоянието от София до Рилския манастир, за да се поклонят на св. Йоан Рилски, предаде репортер на БНР.  Патриарх Даниил ще участва за първи път като предстоятел на Българската православна църква. Началото е в столичния..

публикувано на 01.08.24 в 08:22

СОС заседава извънредно заради смяната на ръководствата на 6 общински дружества

Столичният общински съвет ще заседава извънредно с единствена точка искането на кмета Васил Терзиев да се преразгледа решението за смяна на ръководствата на шест ключови общински дружества. Докладът по темата беше приет миналия месец и е от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов. На 9 юли СОС прие доклад относно обявяване..

публикувано на 01.08.24 в 08:15