Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът заяви, че първата политическа сила носи най-голямата отговорност за съставяне на правителство

Борисов: Предизборното говорене свърши. Аз няма да съм номинацията за премиер

След проведените консултации с държавния глава Румен Радев от ГЕРБ-СДС направиха изявление - 20 април 2023 г.; На снимката: Десислава Атанасова, Бойко Борисов, Томислав Дончев.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че първата политическа сила носи най-голямата отговорност за съставяне на правителство, което да бъде формирано бързо и с възможно най-широка парламентарна подкрепа. Държавният глава проведе днес политически консултации с ГЕРБ-СДС от 15:00 часа, а по-късно - от 17:00 часа - и с ПП-ДБ. 

Като водеща политическа формация най-голямата парламентарна група има водеща роля за решаването на неотложни задачи пред 49-ото Народно събрание като законите за Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Шенген и еврозоната и най-вече приемането на бюджета, подчерта Радев: 

"Какви са вашите виждания за решаването на тези задачи и за фактора време. Колко време според вас е необходимо за водене на пълноценни преговори за съставяне на правителство и то, както са вашите амбиции, с вашите доскорошни най-отявлени антагонисти. И ако това не стане, имате ли резервен план за правителство. Колко време според вас е необходимо за приемане на държавен бюджет и то в двата варианта -  ако се състави правителство и се внесе Закон за държавен бюджет от редовно правителство, или ако не се състави и той се внесе от служебно правителство".  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че без първата политическа не може да се състави правителство. Кабинет могат да формират двете най-големи коалиции в парламента:

"За мен най-стабилното, най-силното, веднага отговарящо на абсолютно всички ваши въпроси, свързани с еврозона, Шенген, ПВУ, интеграция...Можем да отговорим и то в много кратки срокове. Въпросът е дали колегите ще преодолеят -  и за съжаление това, което само чуваме в момента, е какво щели да кажат на една партия избирателите. То винаги може да се намери и друг план, но той нито ще е стабилен, нито ще е дългосрочен, нито ще успокои обществото, нито ще даде перспективи на България. Грехота е, от това, което с колегите виждаме последните дни в работата - правната комисия, по бюджет и финанси, изключителното единомислие, което имат депутатите от двете коалиции, да бъде проиграно - само защото, видите ли, ще загубим някой друг избирател".  

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова очаква до края на следващата седмица да бъдат формирани парламентарните комисии. Според Атанасова до края на май биха могли да бъдат приети най-важните законодателни промени:  

"Минималният срок - ако постигнем не само между двете коалиции сериозна договореност, но и с останалите политически партии и групи в 49-ия парламент, може да кажем, че в рамките на 2 или 3 седмици ще бъдат приоритетно разгледани при съкратени срокове възможно най-много закони. И надявам се, че до края на месец май - началото на юни в голямата си част от законите вече ще имаме резултат, така че да спазим сроковете за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поискал от президента Румен Радев да даде няколко дни отсрочка, докато връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за правителство. Все още няма разбирателство с ПП-ДБ, уточни Борисов, като отказа да обсъжда други варианти, преди да стане ясно дали ще има правителство, съставено от двете най-големи коалиции:

"Не сме се разбрали за нищо. Както те казват "степ бай степ", стъпка по стъпка. Убеден съм, че най-доброто за България, по пътя, по който сме тръгнали, надявам се и вие да ги убеждавате, защото има и други варианти, но те са по-слаби, по-неработещи, по-кратковременни".

"Не си казахме нищо различно. Обсъдихме бюджета, проблемите в него, това, че миналата година са харчили от ПВУ и сега отнякъде тези пари трябва да се върнат", заяви още Бойко Борисов, след като приключи срещата на ГЕРБ-СДС с президента. Предизборното говорене свърши, добави лидерът на ГЕРБ.

И още: "Аз няма да съм номинацията за премиер. Бил съм три пъти, три за щастие. Най-доброто за България е коалиция между двете големи партии". Има и други варианти, но те са по-неработещи и по-слаби, повтори Борисов. Няма да има друг вариант, докато не се изчерпят всички възможности за коалиция между двете големи партии, каза още той. 

"На който му е мила държавата, трябва да направи компромиси", отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18
Костадин Костадинов

Костадинов: ГЕРБ може да сподели съдбата на БСП

"Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази обещанията, вашето правителство днес няма да мине, но ако все пак се случи, вие ще споделите съдбата на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18

Йордан Цонев: ДПС ще положи усилия за излъчване на правителство и с трите мандата

Движението за права и свободи ще положи всички усилия за излъчване на правителство и с трите проучвателни мандата, обяви Йордан Цонев. "И ще положим всички усилия това да се случи в българския парламент, за да прекъснем този порочен кръг от несговаряне в добрия смисъл на думата в българския парламент, от липса на мнозинство. Не се месим на..

публикувано на 03.07.24 в 14:15

Николай Денков: Това е правителство от типа "забравете за бъдещето"

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков категорично оспори предложения проектокабинет от ГЕРБ-СДС: "Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат отново същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 година, както и министри от..

публикувано на 03.07.24 в 14:14
Росен Желязков

Желязков: Предложеният кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Този кабинет ще..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков": Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 13:58

Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на "Да, България" и бе назначен за зам. областен управител на Перник на 11 декември миналата година...

публикувано на 03.07.24 в 13:37